Arnhem P 11
Bij Amsterdamseweg 453, 6816 VJ te Arnhem

Omschrijving

BAKHUISJE met WATERPOMP. Bakhuisje en waterpomp dateren vermoedelijk uit de bouwtijd van de boerderij (1858).

Het vanuit een rechthoekig grondplan in baksteen opgetrokken bakhuis bevat een zadeldakje tussen eindgevels. In de jaren zeventig van de 20ste eeuw is het bakhuisje geschikt gemaakt voor bewoning en zijn enkele vensters vergroot. Aan de zijde van de boerderij bezit het bakhuisje een later gerealiseerde uitbouw. Aan deze zijde bevindt zich ook een oorspronkelijke waterpomp.

Waardering

Het BAKHUISJE met WATERPOMP als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang:

- vanwege de functionele en situationele waarde door de prominente plaatsing op een heuvelrug;

- als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw bakhuisje