Diependalseweg 4, 6813 GE te Arnhem

Omschrijving

BOERDERIJ 'Diependal'. De boerderij, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, ligt aan de oostzijde van het landgoed. De boerderij is vanaf een T-vormige plattegrond in baksteen (kruisverband) opgetrokken en wordt gedekt door een rieten kap. In het dak van het dwarsgeplaatste voorhuis twee moderne dakkapellen.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel bevat boven een gecementeerde plint vier vensterassen. In iedere as komt, met uitzondering van de tweede travee waar zich de deur bevindt, een recht gesloten venster met stolpraam voor met gedeeld bovenlicht. Het venster, voorzien van luiken, is gevat tussen een strek en een onderdorpel.

De linker zijgevel van het voorhuis is eveneens symmetrisch ingedeeld en heeft op de begane grond een recht gesloten venster met strekse boog, een onderdorpel en een gewijzigd raam met bovenlicht. Hierboven bevindt zich een segmentboogvormig afgesloten venster met stolpraam. De aansluitende muur van het achterhuis bevat een deur en vier halfronde stalraampjes en een toiletraampje.

De rechter zijgevel van het voorhuis bezit op de begane grond een niet-oorspronkelijk venster en op de verdieping een segmentboogvormig afgesloten paar gekoppelde draairamen. In de top is een rozetvenster geplaatst. In het stalgedeelte komen drie mestdeurtjes en drie stalraampjes (type dageraad) voor.

De achtergevel telt drie korfboogvormig afgesloten staldeuren. De (vernieuwde) deeldeuren worden ter weerszijden geflankeerd door een halfrond stalraampje en een later aangebracht gedeeld stalraampje. Boven de deeldeuren bevindt zich een dubbel segmentboogvormig afgesloten hooiluik. Hierboven komt een venster met dageraadraampje voor.

Waardering

De BOERDERIJ 'Diependal' als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang:

- vanwege de functionele en situationele waarde door de prominente plaatsing op een heuvelrug;

- als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal';

- als een goed voorbeeld van een vanaf het midden van de 19de eeuw gestichte ontginningsboerderij op landgoederen rondom Arnhem.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) boerderij 'Diependal'