Oosterbeek D 9778
Bij Mariëndaal 8, 6861 WN te Oosterbeek

TWEE TUINVAZEN behorende tot de historische buitenplaats Mariëndaal.

De beide tuinvazen zijn als identieke markeringen van de oprijlaan aan de Utrechtseweg nabij de portierswoning, in een op de neoclassicistische vormentaal geënte stijl uitgevoerd en dateren vermoedelijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Elke natuurstenen tuinvaas staat op een, vermoedelijk later vervaardigde, bakstenen sokkel op vierkante grondslag. De vaas staat op een vierkant basement en heeft een geprofileerde ronde voet. De twee zijden van de vaas zijn voorzien van een in een medaillon gebeeldhouwd hoofd 'en profil' met lauwerkrans en toga. De onderzijde van de vaas bevat een geprofileerde versiering. De vaas is verder voorzien van een geornamenteerde deksel met bekroning.

Waardering

De TWEE TUINVAZEN als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' zijn van algemeen belang:

- als goed voorbeeld van een tuinvaas in een van het neoclassicisme afgeleide stijl;

- vanwege de ruimtelijke relatie als markering van de oprijlaan;

- als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinvaas