Bij Amsterdamseweg 453, 6816 VJ te Arnhem

Omschrijving

TWEE TOEGANGSKOLOMMEN. De toegangskolommen staan opgesteld aan de zuidzijde van de Schelmseweg nabij de kruising met de Amsterdamseweg, als een van de twee paren identieke markeringen van de toegang tot het landgoed Mariëndaal. De kolommen zijn uitgevoerd in een op het classicisme geënte stijl en dateren vermoedelijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Elk van de twee identieke gietijzeren, witgeschilderde toegangskolommen rust op een achthoekige sokkel die zich naar boven toe tweemaal verkleint. De ronde schacht met de (vernieuwde) belettering 'MARIENDAAL' wordt door vier zuiltjes geflankeerd en bekroond door een achthoekig deksel.

Waardering

De TWEE TOEGANGSKOLOMMEN als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' zijn van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere esthetische kwaliteit voor wat betreft de vormgeving en het toegepaste materiaal gietijzer;

- vanwege de functionele en situationele waarde door de prominente plaatsing aan de straatzijde;

- als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen twee toegangskolommen