Oosterbeek C 5231
Schelmseweg 86, 6861 WZ te Oosterbeek

Omschrijving

De THEEKOEPEL uit circa 1860 is gelegen aan de Jagerlaan die aansloot op de Parklaan bij het hoofdhuis. De Jagerlaan diende als verbindingsweg door het bos langs de dubbele arbeiderswoning aan de Schelmseweg. De theekoepel vervulde een belangrijke rol in de tijd dat de familie van Eck op het landgoed uit jagen ging.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog (1936) is het interieur met een keukentje en badkamer in stijl uitgebouwd tot weekendwoning.

Van oorsprong achtzijdige, in hout uitgevoerde theekoepel, onder een met riet gedekt kegelvormig dak. Het brede overstek van het met twee dakkapellen uitgeruste dakschild wordt door houten zuilen met sokkel op poeren ondersteund. In elke, uit messing en groef bestaande plankdelen zijde komt een van een paneelluik voorzien raam met roede voor. Op de voordeur sluit een gemetselde trap aan. De theekoepel rust op twee concentrische stenen muurtjes waartussen zich draagbalken bevinden.

De THEEKOEPEL als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang:

- als goed voorbeeld van een in hoofdvorm goed bewaarde theekoepel;

- vanwege de historisch-functionele samenhang van de theekoepel met het hoofdhuis en de verbindingsweg Jagerlaan welke waren verbonden met de jacht op het landgoed;

- als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de theekoepel tot later weekendwoning;

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw theekoepel