Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527564
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82956/100
Kadastrale aanduiding
Haastrecht B 3941
Bilwijkerweg 121, 2851 ES te Haastrecht

Omschrijving

Inleiding

MOLENRESTANT. De wipmolen is vermoedelijk in de 17e eeuw gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de polder Bergambacht. Hij was voorzien van een inwendige molenaarswoning en een scheprad als wateropvoerwerktuig. De molen was één van de drie molens (een ondermolen) die hier gezamenlijk een getrapte bemaling vormden. De molen is na de bouw van een stoomgemaal bij Haastrecht omstreeks 1875 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, het bovenhuis en het gaande werk werden verwijderd. Het molenrestant kreeg een functie als woning en is tot op heden als zodanig in gebruik. Het molenrestant heeft een belangrijke landschappelijke functie.

Omschrijving

Het molenrestant bestaat uit een lage gemetselde bakstenen voet met daarop de houten piramidevormige ondertoren van een wipmolen. Het uit twee bouwlagen bestaande molenrestant is gedekt met riet en voorzien van een puntdak. De molenwerf is, waarschijnlijk wat verlaagd, nog min of meer aanwezig.

Waardering

Het molenrestant is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een wipmolen;

- vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en de Krimpenerwaard in het bijzonder en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, het open polderlandschap en de historische gaafheid van de omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Wipmolen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing