Diepenveen B 1193
Boxbergerweg 66, 7431 PP te Diepenveen

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Overvelde).

Het wit gepleisterde, blokvormige hoofdgebouw ligt centraal in de aanleg en bestaat uit een begane grond, verdieping en zolder onder een met gesmoorde, Hollandse pannen gedekt, afgeplat schilddak met vier schoorstenen op de hoeken. De symmetrische voorgevel is vijf traveëen breed en voorzien van een centrale voordeur met bovenlicht, opgenomen in een pilasterstelling, geflankeerd door hoge schuifvensters in empirestijl. In alle gevels zijn de vensters op de verdieping minder hoog dan de vensters op de begane grond. De vensters waren gedurende verschillende perioden voorzien van gepaneelde luiken, thans ontbreken ze geheel. De overgang naar het dak wordt gemarkeerd door een eenvoudig hoofdgestel. De rechter zijgevel telt drie traveeën. Links en centraal in de gevel dubbele, openslaande meerruits deuren naar de tuin, rechts en op de verdieping schuifvensters als boven in de voorgevel. De achtergevel is drie venstertraveeën breed, in het midden bevindt zich een achterdeur met bovenlicht, die aan weerszijden geflankeerd wordt door een meerruits venster, het rechter venster is groter van formaat dan de andere voorkomende vensters, op de verdieping de gebruikelijke vensters in de linker en rechter travee en een hoog smal venster boven de deur. De linkerzijgevel kent een onregelmatige vensterindeling, aan de voorzijde op de begane grond een groot driestrooks venster, daarboven een schuifvenster, aan de achterzijde zowel op de begane grond als op de verdieping een klein venster.

Het HOOFDGEBOUW (Overvelde) is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- als representatief voorbeeld van een eenvoudig landhuis van omstreeks 1800;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen het landschapspark;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met het park en met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats