Diepenveen B 2184
Boxbergerweg 62, 7431 PP te Diepenveen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ DE WILGERIJ behorende tot de historische buitenplaats Overvelde.

Ten zuiden van huis Overvelde ligt boerderij de Wilgerij. De middenpartij van de monumentale boerderij is geprojecteerd op de meest zuidelijke dwarsas behorend tot de formele lanenstructuur van het landgoed. Zodoende vertegenwoordigt het complex ter plaatse een belangrijke ornamentele waarde.

De deels onderkelderde boerderij op rechthoekige grondslag is opgetrokken uit rode baksteen, bestaat uit één bouwlaag en een zolder- annex kapverdieping onder een rietgedekt zadeldak met afgewolfde uiteinden. In de voor- en achtergevel diverse vensters en deuren, in de eindgevels een centrale dubbele inrijdeur geflankeerd door staldeuren. Het woonhuis is ondergebracht in een centraal bouwdeel dat haaks op de lange westgevel is geplaatst en tot de nokhoogte van de boerderij werd opgetrokken. Het wordt gedekt door een rietgedekt overkragend zadeldak. Op de begane grond centraal een eenvoudige toegangsdeur met meerruits bovenlicht geflankeerd door meerruits schuifvensters en rechts een keldervenster onder het schuifvenster. Ter hoogte van de kap drie smalle hoge getoogde meerruits vensters, waarvan het middelste breder is dan de beide anderen. In de top een rond venster.

De boerderij dateert tenminste uit de eerste helft van de 19de eeuw, maar is mogelijk ouder.

Waardering

De BOERDERIJ 'DE WILGERIJ' behorende tot de historische buitenplaats Overvelde is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de ornamentele waarde, in het bijzonder als visuele beëindiging van één van de dwarslanen;

- vanwege de oorspronkelijk functioneel-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) boerderij de Wilgerij