De Lier A 6480
Bij Laan van Adrichem 30, 2678 CZ te De Lier

Inleiding

MOLENROMP. De ronde stenen molen is in 1717 ter vervanging van een voorganger gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de Oude Lierpolder. Hij maalde met een scheprad als wateropvoerwerktuig uit op de Delflandsboezem middels een omkade voorboezem. De molen is omstreeks 1929 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de kapzolder en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp werd toen voorzien van een oliemotor die de nieuw aangebrachte vijzel in de gehandhaafde watergang van het voormalige scheprad aandreef. De molenromp behield tot omstreeks 1980 zijn functie als gemaal en is tot op heden als reservegemaal in gebruik.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit de ronde enigszins conisch gemetselde bakstenen romp met drie bouwlagen die destijds tot de kapzolder is ingekort. Hij is wit bepleisterd en voorzien van een plat dak ter hoogte van de vroegere kapzolder. De molenromp is ingericht als bedrijfsvaardig poldergemaal met een stalen vijzel en een sinds 1926 nagenoeg ongewijzigd en voor die tijd kenmerkend interieur. De vloer van de begane grond is betegeld in blokmotief met donkere en lichte tegels. Op de begane grond staat een oude oliemotor van het merk Crossley met de bijbehorende overbrenging en al die onderdelen die daar vanouds toe behoorden. De oorspronkelijk gemetselde waterlopen zijn nu deels uitgevoerd in beton. Bijzonder ook uit het oogpunt van historische polderbemalingstechniek is de nog aanwezige omkade voorboezem.

De molenromp is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen poldermolen uit het begin van de 18e eeuw die in de eerste helft van de 20e eeuw is omgebouwd tot motorgemaal en waarvan de klassieke inrichting nog nagenoeg ongewijzigd aanwezig is;

- vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en het Westland in het bijzonder en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, waaronder de omkade voorboezem, en de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;

- vanwege zijn zeldzaamheid als een ronde stenen poldermolen in Delfland, een van de zeer weinige overgeblevenen van de meer dan 100 vroegere poldermolens in dit gebied;

- vanwege het feit dat deze molen behoorde tot de vroegste ronde stenen poldermolens die in Holland zijn gebouwd.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenkruier