Elshof 25 B, 8131 RR te Wijhe

Inleiding

INCOMPLETE MOLEN MET PAKHUIS. De voorheen als stellingmolen uitgevoerde molen is in 1895 als korenmolen gebouwd en heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen is aan de oostzijde voorzien van een rechthoekig bakstenen pakhuis. De molen is onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de staart, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen met pakhuis kreeg daarna de functie van mechanische maalderij en later als opslagruimte. De incomplete molen werd in 1979 als woning ingericht en is tot op heden als zodanig in gebruik. De incomplete molen ligt aan het water van de Oude Wetering. De incomplete molen is zichtbaar in een open omgeving.

Omschrijving

Het staande werk van de incomplete molen bestaat uit het gemetselde bakstenen onderachtkant, het grenenhouten bovenachtkant en de grotendeels eikenhouten kap van een bovenkruier en een aangebouwd rechthoekig gemetseld bakstenen pakhuis. De uit zes bouwlagen bestaande incomplete molen is vanaf het gemetselde onderachtkant tot de duisplanken bekleed met potdekselwerk van houten delen en is daarboven gedekt met riet. De kap kruit op een neutenkruiwerk en is gedekt met riet. Het uit twee bouwlagen bestaande pakhuis is voorzien van een zadeldak. In de incomplete molen zijn ondermeer de pensteen in de penbalk en een stalen transmissieas alsmede diverse inscripties aanwezig.

De incomplete molen met pakhuis is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een achtkante houten korenmolen uit het eind van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege ensemblewaarden in relatie tot het bijbehorende pakhuis;

- vanwege situationele waarden betreffende het buurtschap waar hij in staat en de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Korenmolen