Bedum B 983
Uiterdijk 4, 9959 PK te Onderdendam

INCOMPLETE MOLEN.

De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'Hunsingo', ook wel bekend als 'molen Haitsma', is in 1855 gebouwd als koren- en pelmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gehad. De molen is in 1939 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, het houten bovenachtkant, de stelling en het bovenste deel van het gaande werk werden verwijderd. De aldus incomplete molen kreeg een mechanische aandrijving die in de jaren '60 van de 20e eeuw werd verwijderd. De incomplete molen heeft thans de bestemming van opslagruimte. De incomplete molen zal worden voorzien van het uit 1896 daterende eikenhouten bovenachtkant van de voormalige stellingmolen met de naam 'Slaghekke' uit Rijssen. Dit achtkant, dat ter plaatse thans in opslag ligt, is te Rijssen vermoedelijk al secundair gebruikt geweest. De incomplete molen ligt aan het Boterdiep, nabij een kruising van waterwegen. De molen en de directe omgeving zijn gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van Onderdendam.

Omschrijving

De incomplete molen bestaat uit het gemetselde bakstenen onderachtkant dat is voorzien van hoeklisenen. Het uit drie bouwlagen bestaande onderachtkant is voorzien van een plat dak. In de incomplete molen is de bintlaag van de pelzolder nog aanwezig. In gedemonteerde staat is bovengenoemd achtkant thans nog aanwezig.

De incomplete molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante koren- en pelmolen uit het midden van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Groningen en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege ensemblewaarden als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van Onderdendam;

- vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging aan het Boterdiep met een oude draaibrug en de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop.

Het her te gebruiken houten bovenachtkant is van algemeen belang vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit het eind van de 19e eeuw die gefunctioneerd heeft in Rijssen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Korenmolen

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenkruier