Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527616
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82791/19
Kadastrale aanduiding
Blesdijke C 1923
Bij Steenwijkerweg 50, 8397 LE te De Blesse

Omschrijving

Inleiding

MOLEN MET AANBOUWEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen is in 1834 gebouwd als korenmolen. De molen was aanvankelijk vermoedelijk een grondzeiler, maar is in het eind van de 19e eeuw verhoogd tot stellingmolen. Tegen de onderbouw is nadien een bakstenen pakhuis gebouwd dat later in fasen is uitgebreid. Niet onder de bescherming valt de meest recente (eind 20e eeuw) in metaal uitgevoerde uitbreiding. De molen is in 1927 kennelijk onttakeld, waarbij het wiekenkruis werd verwijderd. In 1958 werden het houten bovenachtkant en de kap verwijderd. Het molenrestant kreeg de functie van opslagruimte. In de jaren '90 werd door de toenmalige eigenaar Mars tot herstel van de molen overgegaan. In 1997 werd op de nog aanwezige onderbouw het achtkant geplaatst van een molen uit Zwarte Haan die in 1855 was gebouwd voor de bemaling van de polder Het Noorden. Voor de verdere completering werd gebruik gemaakt van een kap van een molen uit Ost Friesland (Duitsland). De middels deze handelingen in het eind van de 20e eeuw gecreëerde molen kreeg de naam 'De Mars'. De molen met bovengenoemde in metselwerk uitgevoerde aanbouwen ligt aan de rand van het dorp De Blesse en is goed zichtbaar in de omgeving.

Omschrijving

De molen bestaat uit een bakstenen onderachtkant, een grenenhouten achtkant, een achtkante houten stelling, een kap en gemetselde bakstenen aanbouwen. Het onderachtkant is voorzien van hoeklisenen. Het houten bovenachtkant heeft twee bintlagen. De uit vijf bouwlagen bestaande molen is gedekt met riet. De gemetselde aanbouwen zijn voorzien van een plat dak waarover de stelling deels ligt. De molen heeft twee koppels maalstenen welke gelegen zijn op een halfzolder. De molen is voorzien van een gietijzeren bovenas en een Vlaamse vang. De gelaste stalen roeden zijn voorzien van het Oud-Hollandse wieksysteem.

Waardering

De molen met bovengenoemde bijbehorende gemetselde aanbouwen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit de eerste helft van de 19e eeuw die in het eind van de 19e eeuw is verhoogd tot stellingmolen;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Friesland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege ensemblewaarden in relatie tot de bijbehorende aanbouwen;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop.

Het hergebruikte houten bovenachtkant is van algemeen belang vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante poldermolen uit het midden van de 19e eeuw die gefunctioneerd heeft in Zwarte Haan (Fr.).

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Korenmolen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1834
1834
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenkruier

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing