527615 - Landgoed De Hoevens

Alphen-Chaam
Alphen

Omschrijving onderdeel III: BAKHUIS

Inleiding

Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Achter een boerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl bevindt zich een BAKHUIS dat mogelijk nog 19de-eeuws is en in 1993-1994 is gerestaureerd.

Omschrijving

Uit baksteen opgetrokken bakhuis onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Rechthoekig gebouwtje met twee topgevels met vlechtingen en in de voorgevel een opgeklampte deur. Het ovenlichaam aan de achterzijde is in de oude vorm herbouwd; het heeft een zadeldak en rust op eiken balken. Inwendig de ovendeur en een oude bekapping.

Waardering

Het bakhuis op het landgoed De Hoevens is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als specimen van de ontwikkeling van de agrarische geschiedenis van Brabant vanaf de vroege middeleeuwen tot in de vroege 20ste eeuw; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het bakhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang tussen bebouwing en cultuurlandschap.

JaGoorstraat25131 RGBijAlphen

Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Bakhuis