527615 - Landgoed De Hoevens

Alphen-Chaam
Alphen

Omschrijving onderdeel V: SCHUUR

Inleiding

Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Tegenover de boerderij met jachtkamer bevindt zich aan de overzijde van de weg een in 1998-1999 gerestaureerde Vlaamse SCHUUR, die tot de 17de of 18de eeuw kan teruggaan. Nabij de schuur bevinden zich enige oude linden.

Omschrijving

Driebeukige Vlaamse schuur met gepotdekselde wanden en laag aanzettend rieten schilddak. De buitenwanden zijn bij de restauratie opnieuw opgebouwd op een originele fundering, waarbij de in de 20ste eeuw versteende gedeelten gehandhaafd bleven achter de beklamping van nieuwe gepotdekselde en geteerde delen. Inwendig het oorspronkelijke gebint met vijf eenzijdig overstekende ankerbalkgebinten met schoren en verbindingsbalken. Hierop rusten driehoekspanten met gordingen die de nog deels oorspronkelijke sporen dragen.

Waardering

De schuur op het landgoed De Hoevens is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als specimen van de ontwikkeling van de agrarische geschiedenis van Brabant vanaf de vroege middeleeuwen tot in de vroege 20ste eeuw; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de Vlaamse schuur. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang tussen bebouwing en cultuurlandschap.

JaGoorstraat25131 RGBijAlphen

Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Schuur(M)