Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527619
Complexnummer
527615 - Landgoed De Hoevens
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/63
Kadastrale aanduiding
Alphen en Riel E 1131
Bij Goorstraat 2, 5131 RG te Alphen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel V: SCHUUR

Inleiding

Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Tegenover de boerderij met jachtkamer bevindt zich aan de overzijde van de weg een in 1998-1999 gerestaureerde Vlaamse SCHUUR, die tot de 17de of 18de eeuw kan teruggaan. Nabij de schuur bevinden zich enige oude linden.

Omschrijving

Driebeukige Vlaamse schuur met gepotdekselde wanden en laag aanzettend rieten schilddak. De buitenwanden zijn bij de restauratie opnieuw opgebouwd op een originele fundering, waarbij de in de 20ste eeuw versteende gedeelten gehandhaafd bleven achter de beklamping van nieuwe gepotdekselde en geteerde delen. Inwendig het oorspronkelijke gebint met vijf eenzijdig overstekende ankerbalkgebinten met schoren en verbindingsbalken. Hierop rusten driehoekspanten met gordingen die de nog deels oorspronkelijke sporen dragen.

Waardering

De schuur op het landgoed De Hoevens is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als specimen van de ontwikkeling van de agrarische geschiedenis van Brabant vanaf de vroege middeleeuwen tot in de vroege 20ste eeuw; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de Vlaamse schuur. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang tussen bebouwing en cultuurlandschap.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527615. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing