Vorden S 118
Bij Vierakkersestraatweg 34, 7233 SG te Vierakker

Omschrijving onderdeel 7 (bij Vierakkersestraatweg 33-34): BRUG.

In 1893 achter het hoofdhuis gebouwde bakstenen BRUG met borstwering en dubbele boog. De brug heeft ter plaatse van beide opritten iets wijkende borstweringen. Deze zijn decoratief afgesloten met laag schuin aflopende profielstenen waarboven zich een versmalling in het metselwerk, een muizetandlijst en een ezelsrugafsluiting bevinden. De oorspronkelijke rondboogvormige balustrade, die ook in baksteen was uitgevoerd, is niet meer aanwezig en werd omstreeks 1940 vervangen door de huidige lagere balustrade. De buitenzijden van de brug zijn boven de dubbele bogen gedecoreerd met smalle verticale uitsparingen in het metselwerk. De uitsparingen zijn afgesloten met in kunststeen uitgevoerde geboortestenen. De bogen zelf zijn voorzien van afsluitende waterlijsten met sluitstenen die uitlopen in consoles. Het brugdek is met grind gedekt.

WAARDERING

De BRUG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege: