Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527657
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82842/183
Kadastrale aanduiding
Medemblik C 1793
Westerdijk 3, 1671 GA te Medemblik

Omschrijving

Inleiding

MOLEN. Al in de 17e eeuw stond hier op de dijk een korenmolen. In de 18e eeuw was dit alreeds een achtkante molen met een lage stelling. Het is waarschijnlijk deze molen geweest die, na zwaar in verval te zijn geraakt, niet lang na de Tweede Wereldoorlog werd afgebroken. Het gemis van dit markante element in het stadsbeeld werd in de jaren '80 zo sterk gevoeld dat er lokaal een initiatief ontstond tot herbouw van de molen. Daartoe werd aangekocht de onttakelde korenmolen 'De Herder' te Willeskop (Lb). Van origine was dit een Zaanse oliemolen, gebouwd te Jisp omstreeks 1695 en in 1904 aldaar afgebroken en te Willeskop als korenmolen herbouwd. Daar werd hij kort na de Tweede Wereldoorlog buiten gebruik gesteld en onttakeld. De nog redelijk gave romp van deze ca. drie eeuwen oude molen diende als basis voor de herbouwactiviteiten in Medemblik welke afgerond werden met de officiële opening door Prins Claus in 1990.

Omschrijving

De molen bestaat uit de gemetselde bakstenen achtkante voet met daarop een onderachtkant en een houten bovenachtkant met stelling en kap. De molen is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met hout en daarboven gedekt met riet. De kap kruit op een Engels kruiwerk. Kap en gaande werken, waaronder twee koppels maalstenen, zijn bij de herbouw nieuw aangebracht. De molen is als korenmolen geheel bedrijfsvaardig en heeft door zijn ligging op de vroegere zeedijk en aan een historische (museum)spoorlijn een dominante en betekenisvolle plaats in het stadsbeeld.

Waardering

De molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden betreffende met name de ca. drie eeuwen oude rompconstructie als herkenbaar en representatief relict van Noord-Hollandse molenhoutbouw uit het eind van de 17e eeuw die in het begin van de 20e eeuw secundair gefunctioneerd heeft in Willeskop en een voorbeeld is van molenverplaatsing zoals dat in het verleden veel is voorgekomen, hier dus tweemaal zelfs;

- vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging en de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;

- vanwege de zeldzaamheid van de uit de Zaanstreek afkomstige secundaire onderdelen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Korenmolen

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenkruier

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing