527667 - Geertruida Cornelia
Gorssel E 7923
Bij Gorsselse Enkweg 2, 7213 LM te Gorssel

Omschrijving

MOLEN. De molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp en de houten kap. De molen bestaat uit vijf bouwlagen. De kap kruit op een engels kruiwerk en is gedekt met riet. De molen is thans weer ingericht als maalvaardige korenmolen met twee koppels maalstenen, een steenkraan en een luiwerk. De molen is voorzien van een gietijzeren bovenas van fabrikaat J.M. De Muinck Keizer, Martenshoek, fabricagejaar 1905, nummer 129 en heeft een Vlaamse vang. De gelaste stalen roeden met een vlucht van 21,8 meter zijn voorzien van het Oud-Hollandse wieksysteem. Het binnenwerk van de molen is grotendeels geheel nieuw. Thans nog aanwezige oude onderdelen zijn: drie kruisbalken van de steenzolder, de twee onderste kruisbalken van de spoorwielzolder, de twee draagbalken van de luizolder, enkele vloerbalken en een onbenut lager van een voormalig luiwerk dat is gesitueerd in het metselwerk.

Waardering

De molen is van algemeen belang uit typologisch en bouwtechnisch-historisch oogpunt als functioneel onderdeel van het complex aan de Gorsselse Enkweg.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Korenmolen

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenkruier