527685 - Veldweg 1-2, Windesheim
Zwolle U 671
Bij Veldweg 1 2, 8015 PP te Zwolle

Omschrijving onderdeel 2: SCHUUR.

Tot het boerderijcomplex behorende 19e-eeuwse SCHUUR, in baksteen opgetrokken op rechthoekige plattegrond. De één bouwlaag hoge schuur is voorzien van een met riet gedekt zadeldak met wolfseinden met de nok haaks op de oostgevel. Op de noordoosthoek een aanbouw onder lessenaarsdak met gesneden windveer. De oostgevel is voorzien van vlechtingen en windveren, dichtgezette dubbele ingang met strek waarin een segmentboogvormig venster met gietijzeren bovenlicht en drie rondboogvensters met gietijzeren of houten kozijn. In de noordgevel vijf halfronde stalramen, waarvan een dichtgezet, een met houten kozijn en drie met gietijzeren kozijn, en vier dichtgezette lage mestdeuren met rollaag en recente ingang. De westgevel is voorzien van vlechtingen, windveren en staafankers, ingang met dubbele schuifdeur, rondboogvenster met gietijzeren kozijn, dichtgezette ingang met segmentboog waarin een 20e-eeuwse ingang. In de zuidgevel 20e-eeuwse betonnen stalramen. In het interieur eiken ankerbalkgebinten met hergebruikt hout en sporenkap. Aanbouw met tegels van circa 1900.

De SCHUUR is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de bouwhistorische waarden, waaronder het authentieke 19e-eeuwse gebintwerk, de sporenkap en hergebruikte houten onderdelen;

- als onderdeel van het boerderijcomplex bestaande uit boerderij, schuur (en recente kapberg) dat typerend is voor boerderijen uit deze streek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)