Loon op Zand M 2769
Vaartstraat 104, 5171 JG te Kaatsheuvel
Vaartstraat 102, 5171 JG te Kaatsheuvel

Inleiding

MOLEN MET PAKHUIS. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1849 gebouwd als koren- en schorsmolen. De belt is in de eerste helft van de 20e eeuw vervangen door een bakstenen pakhuis. De molen is in 1950 als gevolg van in 1944 opgelopen oorlogsschade onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg vervolgens een functie als opslagruimte en als mechanische maalderij. De molen is in 1997 voorzien van een nieuwe kap, een nieuw wiekenkruis en een nieuw gaande werk. De molen heeft thans de functie van restaurant. De molen is rondom ingebouwd in het bijbehorende pakhuis dat tevens functioneert als belt. De molen is zichtbaar in de omgeving.

Omschrijving

De molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met houten kap en een bakstenen achtkante aanbouw rondom tegen de molen. De molen bestaat uit vijf bouwlagen. De uit één bouwlaag bestaande aanbouw is voorzien van een plat dak dat functioneert als belt. De kap kruit op een engels kruiwerk, wordt gekruid middels een staart met een kruihaspel en is gedekt met hout waarover een bitumineuze dakbedekking. De molen is ingericht als maalvaardige windkorenmolen. De molen is voorzien van een gietijzeren bovenas. De gelaste stalen roeden zijn voorzien van het Oud-Hollandse wieksysteem. In de molen is een Rustondieselmotor aanwezig. De bijbehorende maalstoel is thans verdwenen.

De molen met pakhuis is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als een representant van een ronde stenen koren- en schorsmolen uit het midden van de 19e eeuw waarvan de belt later is vervangen door een stenen pakhuis;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen en de leerindustrie van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege ensemblewaarden van de molen en het pakhuis;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;