Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527689
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82948/68
Kadastrale aanduiding
Lisse C 5022
Stationsweg 166, 2161 AM te Lisse

Omschrijving

Inleiding

MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'Keukenhofmolen' is in 1957 gebouwd als 'siermolen'. De molen werd op 4 april 1957 door de Holland-Amerikalijn aan de Keukenhof aangeboden. Bij de bouw van de molen werden het houten achtkant, het kruiwerk en de kap gebruikt van de onder Scharmer (Gr.) afgebroken poldermolen van de Rozenburgerpolder. Deze molen bestond vanaf 1892. De molen ligt op het terrein van de Keukenhof.

Omschrijving

Het staande werk van de molen bestaat uit een gemetseld bakstenen onderachtkant met daarop een grenenhouten achtkant met houten stelling en houten kap. Het bovenachtkant is tot de duisplanken bekleed met hout en daarboven bekleed met hout met daarover een bitumineuze bedekking. De kap kruit op een voeghoutenkruiwerk. De molen is voorzien van een gietijzeren bovenas en gelaste stalen roeden die zijn voorzien van het Oud-Hollandse wieksysteem. De molen heeft op de huidige locatie nooit een maaltechnische functie gekend en is qua gaande werk dan ook slechts voorzien van een koningspil met een bovenbonkelaar.

Waardering

De molen is van algemeen belang vanwege bouwtechnisch-historische waarden welke gelegen zijn in het houten bovenachtkant, het kruiwerk en de kap als herkenbare en representatieve relicten van Groningse molenhoutbouw uit het eind van de 19e eeuw.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1892
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenkruier

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing