Brederwiede B 424
Kerkweg 50 A, 8355 BM te Giethoorn

Inleiding

INCOMPLETE MOLEN. Deze achtkante molen is omstreeks 1900 gebouwd als korenmolen en was aan de oostkant voorzien van een invaargrot voor aan- en afvoer over water. Vermoedelijk is het een van elders afkomstige verplaatste molen. Hij is omstreeks 1926 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd en de invaargrot werd afgedamd. Het zuidelijke segment van de fundering is nadien ontgraven. De incomplete molen kreeg eerst een functie als uitkijktoren en later respectievelijk een functie als vakantieverblijf en als clubruimte. Sinds 1990 is de functie woning annex kantoor. Aan de noordwestzijde is een rechthoekige aanbouw aanwezig. Deze aanbouw valt buiten de werking van de Monumentenwet. De incomplete molen ligt iets verhoogd aan de oostelijke dijk van de voormalige Gieterse Polder aan het Bovenwiede. Er is in de omgeving, zeer in tegenstelling tot vroeger, thans nogal wat opschietend geboomte, maar de incomplete molen is niettemin vrij goed zichtbaar in een open polderlandschap.

Omschrijving

De incomplete molen bestaat uit de gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant dat aan de voet ommuurd is. Aan de oostzijde is nog aanwezig de vroegere invaargrot die thans is ingericht als souterrain. De uit vijf bouwlagen bestaande incomplete molen is gedekt met riet en voorzien van een plat dak.

De incomplete molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een achtkante houten korenmolen uit de tweede helft van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, de overige infrastructuur en de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;

- vanwege zijn zeldzaamheid als molen die aan één zijde voorzien was van een invaargrot.