Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527691
Complexnummer
527692 - De Eendragt
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82782/184
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Appingedam H 794
Stadsweg 2, 9903 TC te Appingedam

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: MOLENAARSWONING, ACHTERHUIS, AANGEBOUWDE SCHUUR EN OLIEKELDERS.

Ter plaatste van het in 2009 door brand verwoeste molenrestant bevinden zich onder de grond nog de OLIEKELDERS. In het noordoosten staat de MOLENAARSWONING met ACHTERHUIS. Het uit twee bouwlagen bestaande stenen molenaarshuis heeft een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een zadeldak met aan de noordoostzijde en de zuidwestzijde een wolfseind dat is gedekt met dakpannen. De ingang bevindt zich in de noordoostgevel. Het eveneens stenen achterhuis heeft een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een zadeldak dat is gedekt met dakpannen. Zowel de goothoogte als de nokhoogte van het achterhuis liggen lager dan die van de molenaarswoning. Het muurwerk van zowel de molenaarswoning als het achterhuis is grijs geschilderd. Aan de zuidwestkant staat een stenen schuur met een rechthoekige plattegrond voorzien van een zadeldak, dat is gedekt met dakpannen. Ten zuidwesten tegen de schuur staat een recentelijk gebouwde woning, die niet onder de werking van de Monumentenwet valt.

Waardering

MOLENAARSWONING, ACHTERHUIS, AANGEBOUWDE SCHUUR EN DE ONDERGRONDSE OLIEKELDERS ZIJN van algemeen belang uit typologisch en bouwtechnisch-historisch oogpunt als functioneel onderdeel van het oliemolencomplex 'De Eendragt'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527692. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Oliemolen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1802
1802
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenkruier

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing