Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527721
Complexnummer
527720 - Concordia
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82957/7
Kadastrale aanduiding
Ede K 17751
Bij Telefoonweg 32, 6712 GC te Ede

Omschrijving

Inleiding

Op de hoek van de Telefoonweg en de Molenstraat, naast de korenmolen Concordia, gelegen voormalige hallehuisboerderij met bakhuis en moestuin. De boerderij werd opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw in overwegend ambachtelijk-traditionele bouwtrant, maar vertoont op onderdelen (deuromlijsting, frontons dakkapellen, kroonlijst) stijlinvloeden vanuit de neo-renaissance. Zij werd naar alle waarschijnlijkheid pas later als molenaarswoning in gebruik genomen.

Omschrijving

HALLEHUISBOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis en achterhuis met middenlangsdeel. Het voorhuis bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak. Het achterhuis is voorzien van een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met een wolfseinde aan de achtergevel. De bakstenen gevels van het voorhuis hebben een gepleisterde en geschilderde plint en worden afgesloten door een gereduceerde kroonlijst. In de voorgevel, georiënteerd op de Telefoonweg, op de begane grond een drietal recht afgesloten vensters met hanekammen, voorzien van opgeklampte luiken, en een recht afgesloten deurkozijn, gevat tussen pilasters met een kroonlijst, waarin een voordeur met een bovenlicht. Min of meer in de as van de voorgevel staat een dakkapel met gesneden oren en een rechthoekig venster, bekroond door een fronton met een steekkap. In de linker zijgevel op de begane grond een recht afgesloten venster met een hanekam, voorzien van opgeklampte luiken. Op de zolderverdieping een dakkapel met gesneden oren en een rechthoekig venster, bekroond door een fronton met een steekkap. In de linker zijgevel van het achterhuis bevinden zich drie getoogde gietijzeren stalramen. In de as van de achtergevel deeldeuren, gesloten door een korfboog en geflankeerd door licht getoogde gietijzeren raampjes en dubbele mestdeuren. Boven de deeldeuren een hooiluik, gesloten door een rondboog. In het interieur zijn waardevolle onderdelen van de oorspronkelijke indeling en uitmonstering herkenbaar bewaard gebleven. Vermeldenswaard zijn onder andere een opkamer met balkenzoldering, een kelder met tongewelf, bedsteden en een marmeren schoorsteenmantel met aan weerszijden tegeltableaus waarop een steigerend paard en een stellingmolen. Inscriptie "HVWV 1885" in de wand boven de deuren van de bedstede die boven de keuken is gelegen. De deel is gemoderniseerd en het gebintwerk nog maar slechts gedeeltelijk zichtbaar. Naar verluidt heeft in de boerderij vaak personeel van molenaar Van de Craats gewoond.

Rechts naast het voorhuis een aangebouwd BAKHUIS onder een met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel hiervan, die is voorzien van een gepleisterde en geschilderde plint en is afgewerkt met windveren, bevindt zich op de begane grond een recht afgesloten venster met een hanekam, voorzien van opgeklampte luiken, en op de zolder een gietijzeren rondvenster. Op de nok een gemetselde schoorsteen.

Voor het huis is er sprake van een uitgestrekte MOESTUIN met middenpad.

Waardering

De HALLEHUISBOERDERIJ met BAKHUIS en MOESTUIN is van algemeen belang vanwege

- het gaaf bewaarde en voor de Veluwe karakteristieke type boerderij met bakhuis en moestuin;

- de landelijk zeldzame, gaaf bewaarde samenhang met omringende bebouwing en erfindeling, ontstaan vanwege de maalderijfunctie.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527720. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Maalderij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1937
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing