528451 - Hembrugterrein
Zaandam, Sectorpark

Omschrijving onderdeel 1: Aarden wallen

Inleiding

AARDEN WALLEN omgeven of verdelen de gebouwen in het Sectorpark Zaandam en het B-cluster en dienen om overslag van de gevolgen van een explosie te voorkomen door druk en losvliegend materiaal op te vangen. In het geval van het Sectorpark wordt de aarden wal bovendien door een opvallende kruisvorm temidden van M6/M9 gekenmerkt. Zonder de aarden wal zou niet meer inzichtelijk zijn waarom de magazijnen op de huidige wijze ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn.

1A Kruisvormige aarden wal Algemeen Verdedigingspark Zaandam;

1B Scheidingswal tussen Algemeen Verdedigingspark en A-cluster;

1C Aarden wal oostelijk B-cluster;

1D Aarden wal westelijk B-cluster.

Waardering

De AARDEN WALLEN bij het Sectorpark Zaandam en het B-cluster op het Hembrugterrein zijn van cultuur-, militair-, en architectuurhistorische waarde als voorbeelden van gaaf bewaard gebleven aarden aanlegelementen bedoeld om explosie- en brandgevaar op het terrein van de munitie- en wapenfabriek te reduceren. De aarden wallen zijn tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het Hembrugterrein, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling aarden wallen