Makkinga K 281
Bij Compagnonsweg 6, 8427 RJ te Ravenswoud

Inleiding

IJzeren ophaalbrug, mogelijk 1894, met jongere betonnen landhoofden (circa 1955) over de Eerste wijk te Ravenswoud. Ontwerper en constructiebedrijf van de ophaalbrug zijn niet bekend. De landhoofden en de stalen buisleuningen dateren van circa 1955. Zij zijn door de firma G. Zondervan te Warga aangebracht bij gelegenheid van de verplaatsing van de brug van het naburige Appelscha naar de huidige plaats. De brug ligt aan de westelijke rand van het verveendersdorp Ravenswoud, ter hoogte van de kruising Compagnonsweg/Bokslootweg. Het dorp - een beschermd gezicht in aanwijzing - maakt deel uit van het jongste hoogveenontginningsgebied van Friesland.

Omschrijving

Ophaalbrug op aardig geprofileerde betonnen onderbouw. IJzeren constructie bestaande uit I-profielen en open vakwerkspanten; vrijstaande ijzeren hameien, ijzeren tandwielkast en tandheugel, dito bloklagers, ijzeren brugstangen en grendels (schieters); slagboom in staander van staalprofiel, lagers met vetpotjes; alle ijzeren onderdelen geklonken; houten brugdek op I-profielen; borstwering in de vorm van stalen buisleuningen.

Waardering

Ophaalbrug met onderbouw is van algemeen cultuurhistorisch, techniekhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de ouderdom van de verschillende onderdelen;

- vanwege type en materiaalgebruik;

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid;

- vanwege de gebruiksgeschiedenis;

- vanwege de kenmerkende ligging over een waterloop (wijk) in een cultuurhistorisch zeer waardevol hoogveenontginningsgebied;

- vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van het beschermde gezicht (in aanwijzing) Ravenswoud;

- als gezichtsbepalende 'poort' naar het zeer hoogwaardige natuurgebied Fochteloërveen.