527739 - Les Beaux Champs
Bij Lozerweg 118, 6006 SR te Weert

Inleiding:

Bakhuisje behorende bij "Les Beaux Champs", ook bekend als "D'n Advekaot".

Omschrijving:

Het BAKHUISJE staat aan de overzijde van de weg die voor het landhuis langs loopt. Het bakhuis heeft een achthoekige plattegrond met schilddaken met aan de achtergevel een rechthoekige oven. Het achthoekige volume heeft een opstand van roodbruine veldbrandstenen met metselwerk in staand verband, de oven heeft metselwerk in Vlaams verband. Onder de daklijst van beide volumes bevindt zich een muistanddecoratie. De daken zijn gedekt met Hollandse pannen, waarbij het zadeldak van de oven een rollaag heeft en op de uiteinden drie kleine bakstenen kolommen met een natuurstenen afdekking. Het schilddak heeft een kunststenen piron. De schoorsteen, gedecoreerd met siermetselwerk, bevindt zich tegen de achtergevel van het achthoekige volume. De voorgevel van het bakhuis heeft een gevelopening met houten toegangsdeur. De geveldelen van het achthoekige volume hebben op de hoeken pilasters die aan de bovenzijde verbonden zijn door middel van eensteens uitkragende gemetselde korfbogen, welke natuurstenen aanzet- en sluitstenen hebben. In de spaarvelden van de zijgevel zijn ovaalvormige vensteropeningen aangebracht. De overhoekse gevels zijn blind.

Waardering:

Het BAKHUISJE, deel uitmakend van het complex bestaande uit een landhuis met koetshuis "Les Beaux Champs", tevens bekend als "D'n Advokaot", bezit algemeen belang: wegens - de ouderdom; - de eenvoudige en sobere verschijningsvormen; - de historische betekenis voor de wooncultuur; - de functionele en historische betrokkenheid op de overige opstallen van het complex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d.