Amsterdam AB 2098
Fred. Roeskestraat 103, 1076 EE te Amsterdam

Inleiding

Grafmonument voor de familie Wiegman-Dobbelmann, in 1907 gebouwd naar ontwerp van Ed. Cuypers, in samenwerking met beeldhouwer Pierre Elyssée van den Bossche. Het grafmonument werd opgericht naar aanleiding van het overlijden van Theresia Johanna Theodora Marie Dobbelmann (1866-1906). Het monument bevindt zich op de RK begraafplaats Buitenveldert te Amsterdam.

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT is opgezet rondom een deksteen met op het hoofdeind een opstand met beeld, over de gehele breedte van het monument. Aan de zijkanten is het monument met een lage omheining afgeschermd van de omgeving. Het geheel ligt op een rechthoekige plattegrond en is voornamelijk vervaardigd uit zandsteen. Om het graf is een dichte rij coniferen geplaatst die het monument binnen besloten kader plaatst en tevens als coulisse fungeert. Het monument is een samenstelling van architectuur en beeldhouwkunst en is vormgegeven met stijlkenmerken uit de Jugendstil en Oosterse motieven. Sommige motieven verwijzen naar de dood, zoals de papaverbollen onder de lantaarns.

De linker en rechter omheining worden aan de voorzijde beëindigd door een zware hoekpilaster. Hier sluiten aan de voorzijde korte bronzen hekwerken op aan. Het middendeel is open gelaten. Ten opzichte van de omgeving ligt de vloer van het monument hoger met in het midden een grote rechthoekige steen die de toegang tot de grafkelder afdekt. Op deze deksteen is een groot verhoogd kruis aangebracht en op de hoeken bronzen ringen. De opstand die aansluit op de lage omheining bevat in het midden een hoger opgaand deel in de vorm van een Keltisch kruis. In het midden van het kruis is een stralenkrans uitgehakt met daaromheen een bronzen band. Deze band is bezet met engelenhoofdjes en vormt zo het aureool voor het beeld van Theresia dat hier voor staat. Het beeld van Theresia staat op een voetstuk waarop de letters IN MEMORIAM zijn uitgehakt. Het bovenste stuk van de opstand wijkt terug. Op het onderstuk van de opstand zijn aan weerszijden van het beeld bronzen reliëfs aangebracht. Hierin is een rouwstoet verbeeld van engelen, kinderen, martelaren en heiligen. Op de linker en rechter hoek van de opstand zijn forse bronzen lantaarns geplaatst met paarse glaasjes. De teksten voor de overledenen zijn ingehakt op de voet van de opstand en op de omheining. De letters zijn verguld.

Waardering

Het GRAFMONUMENT is van algemeen belang vanwege de architectuur- en funerairhistorische waarde, als ontwerp van architect Ed. Cuypers (1859-1927), dat werd uitgevoerd in samenwerking met Pierre Elysée van den Bossche (1849-1921). Het grafmonument neemt een prominente plaats in binnen het oeuvre van de architect Cuypers. Het grafmonument is een gaaf voorbeeld van een goede harmonie tussen architectuur en beeldhouwkunst, die ondermeer kenmerkend is voor de ontwerpen van de architect uit deze periode.

Daarnaast bevat het grafmonument cultuurhistorische en genealogische waarde als graf van de politicus C.P.M. Romme (1896-1980).

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen