Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
527754
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Grafmonument Wiegman en Romme
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
25 juli 2005
Kadaster deel/nr: 
82940/61
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119176 - 483794

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Grafmonument voor de familie Wiegman-Dobbelmann, in 1907 gebouwd naar ontwerp van Ed. Cuypers, in samenwerking met beeldhouwer Pierre Elyssée van den Bossche. Het grafmonument werd opgericht naar aanleiding van het overlijden van Theresia Johanna Theodora Marie Dobbelmann (1866-1906). Het monument bevindt zich op de RK begraafplaats Buitenveldert te Amsterdam.

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT is opgezet rondom een deksteen met op het hoofdeind een opstand met beeld, over de gehele breedte van het monument. Aan de zijkanten is het monument met een lage omheining afgeschermd van de omgeving. Het geheel ligt op een rechthoekige plattegrond en is voornamelijk vervaardigd uit zandsteen. Om het graf is een dichte rij coniferen geplaatst die het monument binnen besloten kader plaatst en tevens als coulisse fungeert. Het monument is een samenstelling van architectuur en beeldhouwkunst en is vormgegeven met stijlkenmerken uit de Jugendstil en Oosterse motieven. Sommige motieven verwijzen naar de dood, zoals de papaverbollen onder de lantaarns.

De linker en rechter omheining worden aan de voorzijde beëindigd door een zware hoekpilaster. Hier sluiten aan de voorzijde korte bronzen hekwerken op aan. Het middendeel is open gelaten. Ten opzichte van de omgeving ligt de vloer van het monument hoger met in het midden een grote rechthoekige steen die de toegang tot de grafkelder afdekt. Op deze deksteen is een groot verhoogd kruis aangebracht en op de hoeken bronzen ringen. De opstand die aansluit op de lage omheining bevat in het midden een hoger opgaand deel in de vorm van een Keltisch kruis. In het midden van het kruis is een stralenkrans uitgehakt met daaromheen een bronzen band. Deze band is bezet met engelenhoofdjes en vormt zo het aureool voor het beeld van Theresia dat hier voor staat. Het beeld van Theresia staat op een voetstuk waarop de letters IN MEMORIAM zijn uitgehakt. Het bovenste stuk van de opstand wijkt terug. Op het onderstuk van de opstand zijn aan weerszijden van het beeld bronzen reliëfs aangebracht. Hierin is een rouwstoet verbeeld van engelen, kinderen, martelaren en heiligen. Op de linker en rechter hoek van de opstand zijn forse bronzen lantaarns geplaatst met paarse glaasjes. De teksten voor de overledenen zijn ingehakt op de voet van de opstand en op de omheining. De letters zijn verguld.

Waardering

Het GRAFMONUMENT is van algemeen belang vanwege de architectuur- en funerairhistorische waarde, als ontwerp van architect Ed. Cuypers (1859-1927), dat werd uitgevoerd in samenwerking met Pierre Elysée van den Bossche (1849-1921). Het grafmonument neemt een prominente plaats in binnen het oeuvre van de architect Cuypers. Het grafmonument is een gaaf voorbeeld van een goede harmonie tussen architectuur en beeldhouwkunst, die ondermeer kenmerkend is voor de ontwerpen van de architect uit deze periode.

Daarnaast bevat het grafmonument cultuurhistorische en genealogische waarde als graf van de politicus C.P.M. Romme (1896-1980).

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaFred. Roeskestraat1031076 EEgrafkelders 0272 A/B/C-04A, BuitenveldertAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenGrafmonumentKatholieke begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamAB2098

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19051905exactvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee