Wittem L 355
Bij Höfke 2, 6281 NB te Mechelen

Omschrijving onderdeel 2: bakhuis

Het bakhuis, uitgevoerd in vakwerk, staat achter de vakwerkhoeve op het adres Höfke 2 te Mechelen. Het bakhuis dateert uit de 18de eeuw, heeft (in hoofdzaak) een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt met een zadeldak. De verwerkte bouwmaterialen bestaan uit houten vakwerk, vitselwerk, rode veldbrandsteen en rode Oud-Hollandse dakpannen met daaronder stropoppen. Inwendig een lemen vloer, een gemetselde bakoven met rookvanger van vitselwerk tegen de achterwand, een bakstenen rookkanaal en, gedeeltelijk, een zoldering. De houten draagconstructie van de gordingenkap bestaat deels uit secundair gebruikt materiaal.

Waardering

Het in vakwerk uitgevoerde bakhuis, daterend uit de 18de eeuw vertegenwoordigt het algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de gaafheid;

- de zeldzaamheid;

- de architectuurhistorische betekenis;

- de bouwhistorische waarde die ondermeer tot uitdrukking komt in de toepassing van vakwerk en natuursteen;

- als onderdeel van het historische complex;

- de betekenis voor de geschiedenis van het boerenbedrijf.