Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527784
Complexnummer
527783 - De Kinderbrug
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82939/161
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam AB 1284
Amsterdam AB 2829
Amsterdam AB 906
Amsterdam Z 2066
Amsterdam Z 2006
Muzenplein 2, 1077 WC te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Vaste brug (nr. 419) over het Zuider Amstelkanaal met landhoofden, twee pijlers en drie onderdoorvaarten (5, 12 en 5 meter) naar ontwerp van P.L. Kramer (1926-1928, uitgevoerd 1930-1931). De gemetselde pijlers hebben natuurstenen accenten. Graniet werd gebruikt bij de waterband van de landhoofden, de hoekblokken, de haalkommen en de neutstenen. Brede balk- of plaatbrug met lichte welving en met stoep voor voetgangers aan weerszijden. Aan beide zijden een borstwering bestaande uit een hek met fijn smeedwerk en natuurstenen posten. Aan de zuidzijde twee hoge gemetselde pilonen met beeldhouwwerk: twee beelden van Hildo Krop voorstellende 'meisje in boot' en 'jongen in boot'. Op het landhoofd verder nog aansluitend muurwerk met leuning. Bij de oostelijke hoek van de brug het gebouw van de toenmalige 'afdeling beplantingen', in staand verband gemetseld met meerdere bouwlagen op een geometrisch zeszijdig grondplan; het wordt gedekt door een schilddak met ruiter en met bitumineuze dekking. De muurvlakken zijn hoger opgetrokken. Verder witgeschilderd houten goot- en lijstwerk en vensters met geleding. Eenvoudige toegang aan de brugzijde; aan de waterzijde loopt het gevelvlak tot natuurstenen plint bij waterniveau.

Waardering

Brug met beeldhouwwerk en dienstgebouwtje van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en kunsthistorische waarde als onderdeel van het complex 'Kinderbrug'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527783. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Verkeersbrug Vaste brug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1931
exact
1926-1928:ontwerp; 1930-1931:bouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kramer, P.L. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
Met beeldhouwwerken van Hildo Krop