527783 - De Kinderbrug
Amsterdam V 7724
Amsterdam, Amstyelkade bij 186 H, Oudzuid

Inleiding

TRANSFORMATORHUISJE met kademuur, behorende bij het bruggencomplex 'Kinderbrug' rond het Muzenplein. Ontwerp P.L. Kramer, 1926-1928, uitvoering 1930-1931.

Omschrijving

De kademuur grenst aan het doorlopend metselwerk van de brug en loopt uit in het transformatorhuisje van het GEB. Langs de kademuur, voorzien van een eenvoudige smeedijzeren leuning, bevindt zich een bestrate aanlegsteiger. Het transformatorhuisje is in rood-grauw kruisverband opgetrokken op een vierkante plattegrond onder een met zink gedekt, flauw hellend, overkragend piramidedak met centraal een ontluchtingskast. De stootblokken en de rand langs de waterspiegel zijn in Beiers graniet uitgevoerd. Onder de kap lopen rondom afgeschuinde ontluchtingssleuven. De straatzijde heeft aansluitend op de sleuven een plaatstalen deur met aan weerszijden stalen kleppen met drie andreaskruisen.

Het transformatorhuisje en de kademuur hebben ensemblewaarde als onderdeel van de Kinderbrug.

Kramer, P.L. ; Stad Amsterdam