527799 - Diamantslijperij Asscher
Amsterdam V 12418
Tolstraat 203, 1074 VJ te Amsterdam

Omschrijving

In 1907 tot stand gekomen voormalige PORTIERSLOGE op rechthoekige plattegrond onder plat dak en met gemetselde gedrongen pijlers met natuurstenen afdekking op de vier hoeken. Rechthoekig gebouwtje van één bouwlaag en met gemetselde gevels in oranje-gele verblendsteen in kruisverband afgewisseld met decoratief gebruik van rode verblendsteen in bandwerk en bij togingen en natuurstenen accenten bij toegangspartij, vensters en met in donkere baksteen gemetselde ezelsrugafdekking. Trasraam in donkere steen. Vensters met licht getoogd bovenlicht en afgeschuinde gemetselde benedendorpel en natuurstenen hoekaccenten. Op de NW-hoek een hoger opgetrokken deel met grijswitte wijzerplaat. Hieronder hoofdtoegang met lage stoep en flankerend muurwerk en met houten toegangsdeur met drievoudig geleed licht en met gekoppelde bovenlichten in natuurstenen kader. Aan de rechterzijde drie vensters waartussen gemetselde stijlen. De gevel aan de Tolstraat heeft twee van dergelijke vensters. De noordgevel heeft één dergelijk venster alsmede een toiletvenster met tuimelraam. Blinde tracering van de hogere opbouw aan de rechterzijde. De oostgevel is blind en heeft evenals de westgevel kleine openingen in de geel-rode sierband onder de gevelbeëindiging.

Waardering

Uit 1907 daterende voormalige portiersloge in utilitaire Art Nouveau trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde. Van belang wegens ensemblewaarde in relatie tot het stilistisch verwante hoofdgebouw en als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'diamantslijperij Asscher'.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Wachtlokaal Verblijfsruimte voor de portier

Sobere variant

Arkel, G. van ; Stad Amsterdam