527803 - Coöperatiehof
Amsterdam V 6492
Henrick de Keijserplein 52, 1073 SZ te Amsterdam
Henrick de Keijserplein 54, 1073 SZ te Amsterdam
Lutmastraat 134 A t/m F, 1073 HC te Amsterdam
Lutmastraat 134, 1073 HC te Amsterdam

Omschrijving

Nagenoeg aaneengesloten WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS met een ongelijkmatig vijfzijdige hoofdvorm en met geschakelde rechthoekige grondplannen met drie of vier bouwlagen met attiek en afgesloten door een samenstel van platte daken waarop gemetselde schoorstenen. De noordgevel heeft een lengte van circa 110 meter; de west- en oostgevel hebben een lengte van circa 80 meter; de korte gevels in het ZO en ZW hebben een lengte van circa 45 meter. De noordelijke bebouwing heeft op het platte dak teruggezette rechthoekige opbouwen waarin zolderkamers met venster en deur. De hogere bebouwing boven de poorten naar de Coöperatiehof, de hogere hoekbebouwing Henrick de Keijserplein/ Burgemeester Tellegenstraat en de hoekbebouwing nabij het plantsoen met het Burgemeester Tellegen-monument, hebben een rechte gevelbeëindiging met eenvoudige witgeschilderde houten lijst. De gevelbeëindiging bestaat elders uit een gepleisterde attiek met kraal en licht concave lijst en series kleine rechthoekige vensters met tuimelramen. Gemetselde gevels met afwisselend koppen- en strekkenlagen. Gevelvlak met al dan niet gekoppelde twee- of drieruits vensters met verticale geleding en draairamen. De verbijzonderde penanten, op de scheiding van de achterliggende vertrekken bestaan uit afgerond pleisterwerk. Aan weerszijden van de poortgebouwen, bij het begin van de teruggezette gevelwand aan het Henrick de Keijserplein en in de rechthoekige uitbouw over alle bouwlagen bij Burgemeester Tellegenstraat 1, bevinden de vensters zich in erkerachtige houten vensterkasten. Boven de vensters van de bovenste bouwlaag bevinden zich eenvoudige hijsbalken met haak. De houten toegangsdeuren met middenlicht zijn enkelvoudig of in paren geplaatst. De oostelijke zijgevel is vrijwel blind met twee vensters waarvan één op de hoek met uitstulpende afronding in het metselwerk. ZO-gevel met zes traveeën. Op de hoek een winkel in zwaar gepleisterd en houten kader met winkelruiten voorzien van rechthoekige bovenlichten. Op de verdiepingen op de hoek geplaatste vensterpartijen. Oostgevel met links en rechts van de hogere bebouwing met poort respectievelijk twee en zeven traveeën. Poortgebouw van vier traveeën en met smalle en op de hoek geplaatste vensters onder de daklijst. Rechte poort met hoog middendeel onder gepleisterde luifel en licht geknikt dito gewelf. Smallere en lagere doorgangen voor voetgangers, met druppelvormige met concave achterzijde alsmede rechthoekige gemetselde pijlers met natuurstenen basement en kussen. In de zijwanden van de onderdoorgang merendeels gedichte muuropeningen met horizontale en verticale geleding. Hogere en verdiept geplaatste en verder geaccentueerde hoekpartij in het NO met afrondingen in het metselwerk en met winkelpuien en overhoekse toegangspartij en uitkragend geveldeel en met overhoekse licht concave geveldelen tussen de verdiepingen met kleine rechthoekige vensters. Noordgevel met 23 traveeën, waarvan de 17 traveeën aan de rechterzijde zijn teruggezet. Deze gevel benadrukt hiermee het Henrick de Keijserplein. Winkelpuien onder doorlopende en gepleisterde licht concave lijst met geschakelde rechthoekige lichten en met eenvoudige toegangen. Aan de rechter zijde portiekwoningen met vier uitkragingen in het metselwerk over drie verdiepingen met concave en convexe rondingen en met driezijdige vensters met horizontale roedenverdeling en draairamen en met portieken met hoge trap. Hogere en verdiept geplaatste en verder geaccentueerde hoekpartij in het NW met afronding in het metselwerk en met overhoeks geplaatst in- en uitzwenkend metselwerk tussen de verdiepingen en met kleine rechthoekige vensters. Winkelpuien met zij- en bovenlichten en doorlopende serie kleine vensters onder de rechte gevelbeëindiging. Westgevel met links en rechts van de hogere bebouwing met poort respectievelijk acht en drie traveeën. Hoger poortgebouw als omschreven met ongelijk tweezijdige uitkragingen in het metselwerk. Zes traveeën brede gevel aan de ZW-zijde met hoekwinkel. Westelijke zijgevel als omschreven.

De achtergevels, in het ontwerp van Kramer van secundair belang, bevatten eenvoudige vensters met een afgeschuinde benedendorpel, inwendige balkons onder luifel met deels oorspronkelijke houten balkonkasten. De daklijst met eenvoudig boeideel volgt de lichte risalering bij de balkonpartijen. De teruggezette gevel bij het Henrick de Keijserplein correspondeert met een verspringing in de achtergevel. De achtergevels van de hogere poortgebouwen hebben per verdieping aaneengesloten vensterrijen. Trappenhuizen met trappalen in de stijl van de Amsterdamse School.

Waardering

Woonblok van de Coöperatiehof met arbeiderswoningen en winkels uit 1925-1928 van algemeen belang vanwege de cultuur-, sociaal- en architectuurhistorische waarde, als overwegend gaaf bewaard en respresentatief voorbeeld van sociale woningbouw waarin tevens algemene wijkvoorzieningen zijn geïntegreerd. Tevens van belang wegens stedenbouwkundige waarde en ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Coöperatiehof.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)