527803 - Coöperatiehof
Amsterdam V 6492
Coöperatiehof 22, 1073 JR te Amsterdam
Coöperatiehof 24, 1073 JR te Amsterdam
Coöperatiehof 26, 1073 JR te Amsterdam
Coöperatiehof 28, 1073 JR te Amsterdam

Omschrijving

Ensemble van drie WOONBLOKKEN met twee bouwlagen met ARBEIDERSWONINGEN rondom een ovaal plantsoen. Aan de noordzijde een blok op U-vormig grondplan met bebouwing in de afgeschuinde binnenhoeken. Aan de zuidzijde aan weerszijden van de openbare lees- en vergaderzaal en hiermee middels een muur verbonden, telkens één kleiner blok op L-vormig grondplan met eveneens doorlopende bebouwing in de afgeschuinde binnenhoeken. De open binnenruimte, de eigenlijke hof met plantsoen, heeft een lengte (O-W) van circa 50 meter en een breedte (N-Z) van circa 30 meter. De blokken worden afgesloten door zadeldaken met een steiler dakschild aan de zijde van het plantsoen, gedekt met helrode pannen. Kwartslag gedraaide en gemetselde schoorstenen op de noklijn en licht uitkragend langs de zijgevels aan de zuidzijde. Uitkragende gootlijst met betimmerd overstek waaronder gepleisterde band waarin opgenomen de bovenzijde van de vensters van de verdieping. Gemetselde gevels met onderscheidend metselwerk tussen de vensters op de verdieping. De blokken zijn middels muurwerk verbonden met de hogere poortgebouwen van de omringende bebouwing aan de Burgemeester Tellegenstraat. In dit muurwerk steeds tussen vlakken in afwijkend metselwerk en met rode keramische tegels een groot en merendeels gedichte vensteropening en toegangsdeur. Zijgevels van de blokken en verbindend muurwerk lopen in de richting van de beide poorten taps toe. Gemetselde afrondingen op de hoeken van de begane grond en witgeschilderd ronde houten elementen bij de op de hoeken geplaatste vensterpartijen op de verdieping. De overige vensterpartijen hebben een twee- of drievoudige verticale geleding met draairamen en zijn enkel of gekoppeld geplaatst. De toegangspartijen met eenvoudige deuren met licht (18 aan de noordzijde en 2 x 4 aan de zuidzijde) zijn geplaatst in series van respectievelijk 1-1-3-4-4-3-1-1 en 1-1-2/2-1-1. Achtergevels met eenvoudige vensters, in- en uitwendige balkons en toegangsdeuren.

Waardering

Ensemble van drie woonblokken van de Coöperatiehof met arbeiderswoningen uit 1926-1928 van algemeen belang vanwege de cultuur-, sociaal- en architectuurhistorische waarde, als overwegend gaaf bewaard en representatief voorbeeld van sociale woningbouw waarin tevens algemene wijkvoorzieningen zijn geïntegreerd. Tevens van belang wegens stedenbouwkundige waarde en ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Coöperatiehof.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Kramer, P.L. ; Stad Amsterdam