527803 - Coöperatiehof
Amsterdam V 6490
Tegenover Coöperatiehof 14, 1073 JR te Amsterdam
Tegenover Coöperatiehof 16, 1073 JR te Amsterdam

Omschrijving

Naar ontwerp van P.L. Kramer uitgevoerd GEDENKTEKEN, centraal gelegen in een ovaal plantsoen ter herinnering aan L. van Buuren. Het bolvormige monument rust op een gedrongen en plastische natuurstenen piëdestal op dito kompasroos met letteraanduiding van de vier windstreken. Geheel op rondlopende convexe bestrating met klinkers. Tekst met letters in de trant van de Amsterdamse School op het bolvormige monument: 'L. van Buuren','Amsterd. pionier v. Volkshuisvesting','Voorz. ver. bouwmij. t.v.v. Eigen Woningen','Aangeboden door de leden 19 dec 1936'.

Waardering

Gedenkteken ter herinnering aan volkshuisvestingspionier L. van Buuren uit 1936 van algemeen belang vanwege de sociaal-, cultuur- en kunsthistorische en typologische waarde, alsmede wegens de ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het complex Coöperatiehof.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Plantsoen
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Ter herinnering aan L. van Buuren

Ontwerptekeningen uit 1936, mogelijk geplaatst in 1937

Lettertype en detaillering