Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
527827
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 december 2004
Kadaster deel/nr: 
82928/124
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120463 - 484526

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1928-1930 tot stand gekomen WOONHUIS naar een ontwerp in zakelijk-expressionistische trant van H. Elte, ontworpen ten behoeve van hemzelf. Het woonhuis ligt nabij de driesprong Stadionweg/Diepenbrockstraat. Het interieur is eveneens door Elte ontworpen. De glas-in-lood panelen zijn van Willem Bogtman. De glazen bouwstenen in de voorgevel zijn naar ontwerp van H.P. Berlage.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond geheel in handgevormde baksteen opgetrokken woonhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak. Uitkragend basement in afwijkende baksteen. Het platte dak is voorzien van glas-in-lood panelen. Asymmetrische gevelindeling. Links de rondboogvormige portiekopening - geaccentueerd door een boog in afwijkend metselverband - met diepgelegen ingang. Ronde eikehouten deur met rondboogvormig licht in zware witgeschilderde sponning. Boven het basement links van de ingang, eveneens op straatniveau, twee rijen van Anna-groene glazen bouwstenen. Het basement wordt op de hoek bekroond met een natuurstenen sluitstuk waarop enige architectenattributen, te weten troffel, passer, bouwstenen en zonnestralen, zijn afgebeeld. Ter rechterzijde van de ingang groot diepliggend venster met een veertigruits stalen roedenverdeling. Onder dit venster een bloemperkje. Boven dit venster en van dezelfde breedte een tot driekwart van de gevelhoogte oplopende driezijdige erker met bovenliggend balkon achter een gemetselde borstwering. In het midden van de erker over de gehele breedte een groot venster met een 48-ruits stalen roedenverdeling. Het middelste deel van het venster is voorzien van gedecoreerde natuurstenen consoles. Rechts van de erker een nagenoeg tot aan de dakrand oplopende muurpijler met vlaggestok. Ter linkerzijde van de erker en ter hoogte van het grote erkervenster een diepliggend horizontaal venster met een twintigruits stalen roedenverdeling. Boven dit venster een sterk overkragende luifel; eronder drie vlak onder elkaar geplaatste ijzeren stangen en een smalle luifel op consoles. De brede muurpijler tussen dit venster en de erker vertoont een flauwe knik. Het bovenliggende muurvlak wijkt enigszins terug. Boven de erker een balkondeur met naastliggend venster. De schoorsteen links steekt bij wijze van machtige hoekpijler hoog boven het dak uit. Achtergevel eveneens asymmetrisch ingedeeld. Verschillende bouwhoogten, alle plat afgedekt. Gevel opgedeeld in twee traveeën, gescheiden door een vanaf de eerste verdieping oplopende en hoog boven het dak uitstekende schoorsteen. Linkertravee achter een tuinterras met wit/zwart/grijze tegelvloer in grillige patronen. Bovenliggend balkon met ijzeren borstwering. Eerste verdieping terugwijkend ten opzichte van begane grond en zolderverdieping weer terugwijkend ten opzichte van eerste verdieping. Op alle verdiepingen onregelmatige vensterverdelingen. Stalen kozijnen met dito roedenverdeling.

Interieur: Ruime hal met op alle verdiepingen glas-in-lood panelen. Het paneel op de begane grond beeldt een zwerm opvliegende vogels uit. Het paneel op de eerste verdieping beeldt ambachten uit. De panelen op de zolderverdieping en die in het dak beelden op abstract-symbolische wijze lucht, zon en sterren uit. Vloer in de hal bestaande uit een combinatie van wit en zwart marmer met parket. In het trappehuis vanaf het dak tot aan de grond een door Elte zelf ontworpen koperen lamp. Tegelvloeren in wit, zwart en grijs in keuken, badkamer en toilet. Parketvloeren in overige kamers. Parketvloer in voormalige werkkamer van Elte bestaat uit een combinatie van een blok- en een visgraatpatroon. Bibliotheekhoek in woonkamer van mahonie- en coromandel houten planken. De ingebouwde kastjes zijn versierd met houtsnijwerk en een gebeeldhouwd lezend figuurtje. Gestucte plafonds in diverse ruimten. Mahoniehouten ombouw met zwart-marmeren afdekplaat om radiatoren in woonkamer.

Waardering

Op een driesprong gelegen voormalige architectenwoning uit 1928-1930 van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege de zowel in- als uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en detaillering in zakelijk expressionistische trant. Bovendien van belang in het oeuvre van architect Elte.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStadionweg441077 SMOudzuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamZ1179

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Eengezinshuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19281930exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Elte, H. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee