Amsterdam Z 1790
Amsterdam Z 1788
Anthonie van Dijckstraat 6, 1077 MH te Amsterdam
Anthonie van Dijckstraat 8, 1077 MH te Amsterdam
Anthonie van Dijckstraat 10, 1077 MH te Amsterdam
Anthonie van Dijckstraat 12, 1077 MH te Amsterdam

Inleiding

In 1936-1937 tot stand gekomen reeks van vijf geschakelde zogeheten DRIVE-IN WONINGEN naar een ontwerp van M.A. Stam, L. Stam-Beese en W. van Tijen in opdracht van de N.V. Bouw- en Exploitatiemaatschappij 'Wimbe II' (directeur M.A. Stam). Het betreft hier in feite vijf herenhuizen met een inpandige garage. De woningen zijn gebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De Anthonie van Dijckstraat werd gelijkertijd ter plaatse verbreed tot een pleintje met een plantsoen in het midden.

Omschrijving

Vijf identiek, elk op een rechthoekige plattegrond, tot stand gekomen herenhuizen, elk bestaande uit een begane grond met de teruggelegen garage naast het tochtportaal, een eerste, tweede en een terugwijkende derde verdieping onder een geknikt dak, aan de voorzijde (Z) overstekend bij wijze van luifel. Door de terugwijkende bovenste verdieping ontstaat er een overstekend dakterras met matglazen afscheidingen. De twee bij zes meter grote en gedeeltelijk overdekte balkons op de eerste verdieping hebben een transparante stalen borstwering. Het metselwerk is van witte geglazuurde steen. Boven de woonkamerramen op de eerste verdieping zijn oprolbare zonneschermen geplaatst. Voor en boven het tochtportaal zijn bloembakken geplaatst. De garages worden afgesloten door tegen het garageplafond wegschuivende 'over the top' deuren. Alle vensters zijn voorzien van een eenvoudige roedenverdeling. Aan de achterzijde (N) zijn de huizen een verdieping lager door het schuin aflopende dak met zwarte pannen. Elk huis is voorzien van een stalen trap die vanuit de tuin naar de woonverdieping loopt. De gevels zijn verder voorzien van schoon metselwerk waarin kleine vensteropeningen. Een over het gehele dak lopende strook van rechthoekige dakramen. Elk huis is voorzien van een hoog opgemetselde smalle schoorsteen.

Waardering

Uit 1936-1937 daterende vijf geschakelde drive-in woningen in kenmerkende Nieuw-Zakelijke architectuur van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde en vanwege de typologische waarde als eerste drive-in woningen van Nederland. Tevens van belang als eerste gezamenlijk bouwproject van Stam, Beese en Van Tijen, alsook wegens de ensemblewaarde met de naburige Montessorischool.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Drive-in-woning

Functionalisme