Amsterdam Z 1443
Amsterdam Z 1448
Apollolaan 61, 1077 AG te Amsterdam
Apollolaan 63, 1077 AG te Amsterdam
Bachstraat 1, 1077 GD te Amsterdam
Gerrit van der Veenstraat 2, 1077 EC te Amsterdam

Inleiding

Tussen Gerrit van der Veenstraat (de vroegere Euterpestraat), Apollolaan en Bachstraat in 1928-1929 gerealiseerd blok met dertig ETAGEWONINGEN naar een ontwerp in Late Amsterdamse School-stijl van J. Boterenbrood. Apollolaan 25-35 en Gerrit van der Veenstraat 2 zijn gebouwd in opdracht van N.V. Bouwmij. 'De Vier'; de overige huisnummers in opdracht van N.V. Sellmeyer's Bouwmij. Tussen de nummers 39 en 41 bevindt zich een herdenkingssteen met de tekst "gebouwd door J.B. Sellmeijer & Zn anno 1928-1929 arch. J. Boterenbrood." De constructeur was N.Ch. Dekker.

Omschrijving

Op een onregelmatige, geknikte V-vormige plattegrond, geheel in baksteen opgetrokken en ter hoogte van de Apollolaan geknikt blok etagewoningen bestaande uit een begane grond verdieping, drie bovenverdiepingen en een zolderverdieping. Het geheel is onderkelderd. Zadeldaken met zeer steile schilden overlopend in platte daken. Aan de straatzijde zijn de schilden voorzien van zwarte pannen. Zeer levendig vormgegeven voor- en zijgevels. Gele baksteen gebruikt voor de benedenverdieping en de gehele zijgevel aan de Bachstraat en deels aan de achterzijde; donkerbruine baksteen voor de overige geveldelen. Op beide afgeschuinde hoeken is de gevel voorzien van scherpe puntvormige topgevels. Rechts naast de 'knik' in de Apollaan twee gekoppelde topgevels. Links halfronde en rechts recht afgesloten deuropeningen met hardstenen stoep voor de benedenwoningen; grote rondboogvormige openingen voor de trappenhuisportieken welke leiden naar de ter hoogte van de eerste verdieping gesitueerde ingangen voor de bovenwoningen. De rechthoekige vensters zijn alle voorzien van brede houten kozijnen en zijn op de tweede en derde verdieping, alsook aan de zijde van de Gerrit van der Veenstraat, voorzien van door roeden klein onderverdeelde bovenlichten. In het dak een reeks kleine dakkapellen met overstekende luifeldakjes. De gevelzijden aan Apollolaan (ter breedte van 23 vensterassen) en Gerrit van der Veenstraat (10 vensterassen breed) zijn op onregelmatige plaatsen verrijkt met in- en uitspringende geveldelen, erkers, balkons met borstweringen (soms van ijzer; soms gemetseld) en rechts aan de Apollolaan een terugwijkend geveldeel van acht vensterassen breed met een reeks kolossale lisenen over drie verdiepingen. De gevel ter breedte van 5 vensterassen aan de Bachstraat heeft links een erkerpartij met topgevel bij de tweede, derde en kapverdieping en rechts een hoog hoekbalkon; voorts twee hijsbalken.

Gevel aan achterzijde opgebouwd uit in- en uitspringende geveldelen per travee houten veranda's op elke verdieping.

Waardering

Blok etagewoningen in verstrakte Amsterdamse School trant van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als grontendeels gaaf bewaard en representatief voorbeeld van expressief gedetailleeerde etageportiekwoningen voor de hogere middenstand. Tevens van belang wegens de plaats in het oeuvre van J. Boterenbrood. Alsook van belang wegens stedenbouwkundige- en ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel in Plan Zuid van Berlage met markante ligging bij de knik in de Apollolaan.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Etagewoning