Amsterdam AB 592
Diepenbrockstraat 46, 1077 WB te Amsterdam
Herman Gorterstraat 31, 1077 WE te Amsterdam
Herman Gorterstraat 33, 1077 WE te Amsterdam

Inleiding

Aan de Diepenbrockstraat, op de hoek met de Herman Gorterstraat, in 1932-1933 tot stand gekomen Remonstrantse KERK met aan de Herman Gorterstraat gesitueerde CATECHISATIELOKALEN en een KOSTERSWONING naar ontwerp in Late Amsterdamse School-stijl van J. Roodenburgh in opdracht van het bestuur van de Remonstrantse Kerk bij monde van secretaris Mr J. Nolen. N.B. De kerk is een voortzetting van de voormalige remonstrantse kerk 'Vrijburg' aan Keizersgracht 102.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan, in baksteen opgetrokken geheel onderkelderd kerkgebouw met aan de langszijden twee kleinere zijvleugels. De kerk wordt gedekt door een hoog oprijzend overstekend zadeldak met zwarte pannen; de zijvleugels door eveneens met zwarte pannen gelegde lessenaarsdakjes. Aan de voorzijde heeft de kerk een rondboogvormige ingang geaccentueerd door decoratief metselwerk waarboven in bronzen letters:'remonstrantse kerk'. Dubbele eikehouten panelendeur met een straalvormig patroon van bovenlichten. Aan weerszijden van de ingang vijf in bovenwaartse richting naast elkaar geplaatste zijlichten met diepliggende glas-in-loodramen. Boven de ingang een gemetselde vensterpartij in de vorm van een kruis met diepliggende glas-in-lood ramen. In de punt van de topgevel een sierijzeren decoratie en vlechtingen langs de zijde. De hoeken van de voorgevel zijn voorzien van hoekstenen, waarvan de bovenste voorzien van reliëfwerk. Beide langsgevels - met smalle glas-in-lood vensters - zijn voorzien van door de dakgoot brekende topgeveltjes met zwarte pannen. In deze topgeveltjes vijf smalle door gemetselde stijlen gescheiden en diepgelegen glas-in-lood ramen. In de top van de geveltjes bevindt zich beeldhouwwerk. Beide zijbeuken zijn aan de zuidwestzijde voorzien van een tweede ingang achter een uit twee treden bestaande stoep onder een puntgevel waarin beeldhouwwerk. De zijbeuken hebben smalle vensteropeningen met diepliggende glas-in-loodramen. De gemetselde vensterstijlen zijn voorzien van natuurstenen hoek- en aanzetstenen. De zuidoostelijk gesitueerde langsgevel heeft aan de achterzijde een vijfzijdige deels ingesnoerde uitbouw - bestemd voor de predikant - van twee lagen onder een plat dak. De vensters zijn voorzien van door roeden onderverdeelde bovenlichten. Halverwege dezelfde langsgevel een ingang bereikbaar via een haaks daarop geprojecteerde uit vier treden bestaande stoep met borstwering. De andere langsgevel (NW) heeft achter de zijbeuk een hoog oprijzende rechthoekige toren met naaldspits en windwijzer. De toren heeft bovenin galmgaten en is aan de noordwestzijde voorzien van smalle vensteropeningen. De in de toren gesitueerde ingang onder een luifel geeft toegang tot de aan de straatzijde uitstekende kosterswoning bestaande uit twee lagen onder een zadeldak met zwarte pannen. Aan de voorzijde zijn de vensters per drie gekoppeld en voorzien van kleine onderverdeelde bovenlichten. Beide zijden voorzien van tot vlak onder de gootlijst oprijzende risalieten met dito (doch niet gekoppelde) vensters. Links van de kosterswoning, onder een uitkragend bouwdeel, de toegang tot het achter de kerk lager opgetrokken en naar achter gerooid bouwdeel waar de catechisatielokalen en de consistoriekamer zijn gesitueerd. Dit bouwdeel heeft een wolfsdak. Aan de noordwest- en zuidoostzijde loopt het dak verder door. Aan de achterzijde heeft dit bouwdeel twee lagen. De vensters hebben bovenlichten met kleine roedenverdeling. Aan beide straatzijden een tuin met een heg als perceelscheiding. Aan de rechterzijde van de kerk een decoratief ijzeren tuinhek.

In het interieur hoogopgaande kapgewelven met gewelfbetimmeringen, kansel, glas-in-lood ramen in de hoofdkleuren blauw/violet/wit, lambrisering van schoon metselwerk met meanderpantronen waarboven witgepleisterde wanden.

Waardering

Uit 1932 daterende Remonstrantse kerk aangebouwde kosterswoning en catechisatielokalen in versoberde expressionistische trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een zorgvuldig, eigentijds gedetailleerde Protestantse kerk uit het tweede kwart van de twintigste eeuw. Voorts van stedenbouwkundige waarde wegens de vrijstaande situering tegenover het Beatrixpark en het markante silhouet van hoge kap en smalle torenspits. Tevens van kerk-historische waarde als voortzetting van de voormalige remonstrantse kerk 'Vrijburg' aan de Keizersgracht 102.

Nee Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kosterswoning
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Protestantse kerk