Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
527835
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 december 2004
Kadaster deel/nr: 
82928/194
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120533 - 484314

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan de noordoostelijke hoek van het Beatrixpark op de hoek van Zuider Amstelkanaal en Diepenbrockstraat in 1938 tot stand gekomen VILLA met spreek- en behandelkamer naar een ontwerp van F.A. Eschauzier in een zakelijke variant van de Delftse School in opdracht van dr. J.H. Engelkens.

Omschrijving

Op een onregelmatig grondplan tot stand gekomen doktersvilla bestaande uit twee lagen onder een samenstel van wisselend omhoog- en omlaag geprojecteerde lessenaarsdaken, aan voor- en achterzijde voorzien van ver overstekende luifels. Het pand is opgetrokken in wit gepleisterde baksteen.

Asymmetrische voorgevel aan de Diepenbrockstraat met diepliggende ingang tot de praktijkruimte onder een ver uitstekende luifel. Boven de ingang een cirkelvormige vensteropening met diepliggend raam. De onregelmatig in de voorgevel geplaatste vensters - alle met houten roedenverdeling - zijn alle van verschillende afmetingen en recht afgesloten. Rechts van de ingang ter hoogte van de begane grond een erker met lessenaarsdak, aan de voorzijde met een groot venster: aan de zijkanten met een klein door roeden verdeeld venster. Boven deze erker een variant op de Vlaamse gevel met een luifel aan de voorzijde en met een schuin naar achter aflopend dak. Op de linkerhoek een dito - doch iets groter uitgevoerde - variant op de Vlaamse gevel. Aan de straatzijde (l) een rondlopende gemetselde sokkel met rechts ernaast een poortje bestaande uit een ijzeren hekje vastgeklonken aan een gemetselde post. Rechts van het poortje wordt de perceelscheiding gevormd door een heg. Linkerzijgevel (ZO) met beganegronds twee door houten roeden verschillend onderverdeelde vensters. Boven het linkervenster een klein kruisvormig onderverdeeld venster. Eveneens zuidoostelijk geprojecteerd een uit één laag bestaande garage onder een lessenaarsdak. De garage-ingang bevindt zich aan de kopse zijde (ZO). Rechthoekig venster in de langszijde onder de dakluifel. De tuinzijde van de garage heeft een afwaterende en veruitstekende luifel waaronder een buitenparkeerplaats. Rechts naast de garage de ingang die toegang geeft tot de privéruimten. Aan de achterzijde heeft de garage een tweede ingang. Achter het uitkragende bouwdeel, bestaande uit één bouwlaag een opgehoogd terras met grote terrasdeuren. Het terras is voorzien van een glazen windscherm. Enkele van de merendeels verticaal geprojecteerde vensters hebben persiennes. Aan beide hoeken aan de achterzijde een hoog oprijzende schoorsteen, beide voorzien van een tegen vogelnesten bedoeld rooster. Rechterzijgevel (NW) met op de verdieping een diepliggend balkon met ijzeren borstwering.

Waardering

Uit 1938 daterende Artsenwoning van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van gemengde toepassing van traditionele en functionalistische principes in het werk van F.A. Eschauzier. Een toegevoegde waarde vormt de ligging aan de noordoostelijke hoek van het Beatrixpark bij het Zuider Amstelkanaal en de Diepenbrockstraat.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDiepenbrockstraat151077 VXOudzuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Dokterswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamAB1063

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
FunctionalismeNieuwe Bouwenstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Stadsvilla

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381938exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Eschauzier, F.A. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur