Amsterdam AB 1063
Diepenbrockstraat 15, 1077 VX te Amsterdam

Inleiding

Aan de noordoostelijke hoek van het Beatrixpark op de hoek van Zuider Amstelkanaal en Diepenbrockstraat in 1938 tot stand gekomen VILLA met spreek- en behandelkamer naar een ontwerp van F.A. Eschauzier in een zakelijke variant van de Delftse School in opdracht van dr. J.H. Engelkens.

Omschrijving

Op een onregelmatig grondplan tot stand gekomen doktersvilla bestaande uit twee lagen onder een samenstel van wisselend omhoog- en omlaag geprojecteerde lessenaarsdaken, aan voor- en achterzijde voorzien van ver overstekende luifels. Het pand is opgetrokken in wit gepleisterde baksteen.

Asymmetrische voorgevel aan de Diepenbrockstraat met diepliggende ingang tot de praktijkruimte onder een ver uitstekende luifel. Boven de ingang een cirkelvormige vensteropening met diepliggend raam. De onregelmatig in de voorgevel geplaatste vensters - alle met houten roedenverdeling - zijn alle van verschillende afmetingen en recht afgesloten. Rechts van de ingang ter hoogte van de begane grond een erker met lessenaarsdak, aan de voorzijde met een groot venster: aan de zijkanten met een klein door roeden verdeeld venster. Boven deze erker een variant op de Vlaamse gevel met een luifel aan de voorzijde en met een schuin naar achter aflopend dak. Op de linkerhoek een dito - doch iets groter uitgevoerde - variant op de Vlaamse gevel. Aan de straatzijde (l) een rondlopende gemetselde sokkel met rechts ernaast een poortje bestaande uit een ijzeren hekje vastgeklonken aan een gemetselde post. Rechts van het poortje wordt de perceelscheiding gevormd door een heg. Linkerzijgevel (ZO) met beganegronds twee door houten roeden verschillend onderverdeelde vensters. Boven het linkervenster een klein kruisvormig onderverdeeld venster. Eveneens zuidoostelijk geprojecteerd een uit één laag bestaande garage onder een lessenaarsdak. De garage-ingang bevindt zich aan de kopse zijde (ZO). Rechthoekig venster in de langszijde onder de dakluifel. De tuinzijde van de garage heeft een afwaterende en veruitstekende luifel waaronder een buitenparkeerplaats. Rechts naast de garage de ingang die toegang geeft tot de privéruimten. Aan de achterzijde heeft de garage een tweede ingang. Achter het uitkragende bouwdeel, bestaande uit één bouwlaag een opgehoogd terras met grote terrasdeuren. Het terras is voorzien van een glazen windscherm. Enkele van de merendeels verticaal geprojecteerde vensters hebben persiennes. Aan beide hoeken aan de achterzijde een hoog oprijzende schoorsteen, beide voorzien van een tegen vogelnesten bedoeld rooster. Rechterzijgevel (NW) met op de verdieping een diepliggend balkon met ijzeren borstwering.

Waardering

Uit 1938 daterende Artsenwoning van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van gemengde toepassing van traditionele en functionalistische principes in het werk van F.A. Eschauzier. Een toegevoegde waarde vormt de ligging aan de noordoostelijke hoek van het Beatrixpark bij het Zuider Amstelkanaal en de Diepenbrockstraat.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla