Amsterdam Z 1936
Amsterdam Z 2024 A7
Amsterdam Z 2024 A5
Albert Hahnplantsoen 25 A, Amsterdam
Albert Hahnplantsoen 25, 1077 BM te Amsterdam
Albert Hahnplantsoen 27, 1077 BM te Amsterdam

Inleiding

Een in 1925-1928 tot stand gekomen geheel vrijstaand aan het Albert Hahnplantsoen en Apollolaan gelegen dubbele VILLA. In opdracht van J. Polak Grodel naar een ontwerp van de architecten H.A.J. en Jan Baanders in de stijl van de verstrakte of late Amsterdamse School. Feitelijk betreft het hier een dubbele flatwoning of een villa met twee boven elkaar gelegen appartementen. De benedenwoning is iets ruimer van opzet.

Omschrijving

Dubbele villa op een samengesteld rechthoekig grondplan met vier bouwlagen: kelder, begane grond, eerste verdieping en tweede verdieping/zolderverdieping. Het westelijk deel wordt gedekt door een samenstel van platte daken. Dit bouwdeel heeft gemetselde schoorstenen van verschillende hoogte, alsmede een opgemetseld muurdeel over de breedte van het gebouw. Het oostelijk deel wordt gedekt door een schilddak met shingles. Gemetselde gevels in geelbruine baksteen. Trasraam in donkere steen onderbroken door keldervensters. Ter hoogte van de begane grond een enkele donkere bakstenen band. Geheel opgebouwd uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumina. Het bouwdeel onder schilddak heeft decoratief metselwerk ter hoogte van de verdieping en een uitkragende witgeschilderde gootlijst. Het bouwdeel onder platte daken heeft decoratief metselwerk ter hoogte van de tweede verdieping. Aan de oostzijde bevindt zich de aangebouwde garage met plat dak en witgeschilderd boeideel. In de oostgevel verder vier vensters met schuiframen en traliewerk. De noordgevel heeft aan de linkerzijde een geveldeel met een voorsprong. Een stoep met vier treden leidt tot de toegangsdeur van Albert Hahnplantsoen nr. 25, het bovenhuis. Eikenhouten deur met panelen en met beslag en smal geleed licht. Luifel waarboven drie smalle openingen. Rechts van de toegang serie van vier vensteropeningen met telkens twee boven elkaar gestelde kleine ramen met traliewerk op breed houten kozijn. Links van de toegang een halfronde opening naar de loggia met meervoudig gelede deur en venster. Decoratief metselwerk in omlopende band. Onder de gootlijst zeven vensters met schuiframen en bovenlicht met glas-in-lood raamvulling. De noordgevel heeft aan de rechterzijde een teruggezet geveldeel met voorsprongen. In de eerste verspringing bevindt zich de toegangspartij met stoep met treden naar Albert Hahnplantsoen nr. 27, het benedenhuis. Gemetselde kleine muur en witgepleisterde luifel. Links bevinden zich drie vensters met schuifraam en traliewerk. In de tweede verspringing bevindt zich de keukendeur met kleine gemetselde muur en stoep. Hierboven een balkon met borstwering en serie van drie vensters en balkondeur met parabolische bovenzijde. Onder de rechte gevelbeëindiging van de tweede verdieping nog vier vierkante vensters. De westgevel heeft een halfronde serre met vijf vensters met bovenlichten met glas- in-lood raamvulling. Gemetselde muurdammen met decoratief kapiteel. Omlopend witgeschilderd fries met boeideel. Op de verdieping drie vensters onder strek met breed kozijn en teruggezet bovenlicht. Op de tweede verdieping een tweetal vierkante vensters. Aan de rechterzijde een teruggezet en vrijwel blind geveldeel waarin op de begane grond en verdieping een tweetal kleine vensteropeningen onder strek. Traliewerk op de begane grond. De zuidgevel heeft aan de linkerzijde een vooruitspringend geveldeel met halfronde opening naar venster, verder decoratief metselwerk. Breed en meervoudig geleed venster op de begane grond en vijf vensters met bovenlichten met glas-in-lood raamvulling. Achter een borstwering bevindt zich een plat. Een deur verleent hiertoe toegang vanuit het hoger opgetrokken bouwdeel. De zuidgevel heeft aan de rechterzijde een iets teruggezet geveldeel met halfrond en overdekt terras met gemetselde muur en metalen stijl- en regelwerk. Fries waarboven serie kleine vensters met traliewerk en gedrongen muuurdammen. Op de verdieping een groot en meervoudig geleed venster. Op de beganegrond verder aan de rechterzijde drie vensters met bovenlichten en op de verdieping vier vensters met glas-in-lood raamvulling in het bovenlicht. Het perceel wordt omgeven door een eenvoudig tuinhek op stenen voeting.

Waardering

Uit 1925-1928 daterende dubbele villa in sober expressionistische trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook vanwege de ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de villabebouwing aan de Apollolaan en Albert Hahnplantsoen. Van belang wegens de architectonische gaafheid.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa Dubbele flatwoning

Baanders, H.A.J. ; Stad Amsterdam