Amsterdam Z 1246
Dijsselhofplantsoen 10, 1077 BL te Amsterdam

Inleiding

In opdracht van B.A. Sanders in 1928-1929 naar een ontwerp van de architect G.J. Rutgers in de stijl van de verstrakte Amsterdamse School tot stand gekomen geheel vrijstaande VILLA, genaamd 'La Pergola'. Voorzijde gelegen aan het Dijsselhofplantsoen; de achtertuin grenst aan het Noorder Amstelkanaal. Aan de westzijde bevindt zich de aangebouwde garage.

N.B. De oorspronkelijke pergola aan het Dijsselhofplantsoen is thans niet meer aanwezig. De dakvensters aan de bovenzijde van het noordelijke dakschild zijn recent.

Omschrijving

Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen villa met kelder, begane grond, eerste verdieping, zolderverdieping en vliering. Het woongedeelte staat op een vrijwel vierkant grondplan. Gevels opgebouwd uit roodbruine baksteen in Vlaams verband. Onder de daklijst een uitkragende en omlopende gemetselde band. Bij de vensters van de begane grond bevindt zich een uitkraging met strek op bakstenen klossen. Zowel het woongedeelte als de garage worden gedekt door zadeldaken met rode pannen en vorsten. Kap van het woongedeelte opgevat als zadeldak met delen van kruisend schilddak. De hoge dakschilden hebben elk een dakkapel met geleed venster. De vooruitgeschoven schilden tonen elk een kleine halfronde kapel met venster. Aan de westzijde twee hoge en vanaf het maaiveld opgaande schoorstenen met gemetselde banden aan de bovenzijde en met enkele natuurstenen accenten. Ook aan de oostzijde zijn op de hoeken twee muurdammen hoger opgetrokken. Aan de westzijde bevindt zich een zijgevel met tussen de schoorstenen een met teakhout beklede geveltop. Hierin ornamenten en verder houtsnijwerk. Vier gekoppelde en meerruits gelede vensters. Aan de onderzijde rust het houten beschot op twee uitkragende houten balkkoppen. Hieronder op de verdieping een loggia met deels geopende borstwering. Op de begane grond de hoofdtoegang met aan de rechterzijde een venster met geleed bovenlicht. Tegen de westgevel ligt tevens de garage met dubbele openslaande deuren met venster met horizontale geleding. Tussen garage en woonhuis een teruggezet bouwdeel met ruimte voor fietsen en sanitair. Het dak heeft hier een overstek. In de noord- of achtergevel van garage en verbindend bouwdeel bevinden zich een venster en dubbele openslaande tuindeuren. Aan de oostzijde van het woonhuis bevindt zich een zijgevel met eveneens met teakhout beschoten en uitkragende top. Hierin vijf gekoppelde vensters met meerruits roedenverdeling. Beschot met houten sierwerk en -lijst. Uitkraging op tien met het beschot corresponderende natuurstenen consoles. Op de hoeken natuurstenen accenten. Onder de uitkraging serie van elf kleine en smalle vensters tussen gemetselde muurdammen. Op de begane grond vensters tussen gemetselde steunberen met natuurstenen afsluiting. De voorgevel aan de zuidzijde heeft aan de linkerzijde een geveldeel onder schilddak. Op de begane grond een geleed venster met bovenlichten en met natuurstenen gevelstenen met voorstellingen van watervogels aan de bovenhoeken. Op de verdieping een breed en meervoudig geleed venster met decoratief houten middenpaneel met naam 'La Pergola'. Aan de rechterzijde van de voorgevel een geveldeel onder zadeldak met venster op de begane grond. Ten opzichte van de rooilijn teruggezet geveldeel op de verdieping. Balkon met houten borstwering met regels en stijlen en panelen. Dubbele openslaande balkondeuren met horizontale geleding en met smalle vensters aan weerszijden met horizontale geleding en met bovenlichten. Houten geprofileerde gootlijst. De achtergevel aan de noordzijde heeft een vergelijkbare opbouw. Het deel onder schilddak bevindt zich aan de rechterzijde en heeft brede en gelede vensters. Aan de linkerzijde een balkon als omschreven. Op de begane grond dubbele openslaande deuren naar terras en tuin. Vensters aan weerszijden hiervan.

Waardering

Uit 1928-1929 daterende villa in sobere expressionistische trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook vanwege de ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van een groep villa's aan het Dijsselhofplantsoen en Apollolaan.

Rutgers, G.J. ; Stad Amsterdam