Amsterdam AC 942
Apollolaan 178, 1077 BH te Amsterdam

Inleiding

Een in 1926-1928 tot stand gekomen en geheel vrijstaand aan de Apollolaan gelegen VILLA met aangebouwde garage. Achtertuin grenst aan het Noorder Amstelkanaal. Gebouwd in opdracht van C. Hülsmann naar een ontwerp van de architecten L.J.H. Zonneveldt en C.W. Rooyaards in de stijl van de Amsterdamse School met beeldhouwwerk van Mari S. Andriessen (1897-1979).

NB.

In 1941 werd in opdracht van F.H.F. Pas van Groot Oosterland naar ontwerp van G.J. Rutgers de garage uitgebreid. Naast bergplaats voor een automobiel werd er ruimte geboden aan een paardenstal en een hondenhok. Dezelfde garage werd in 1943 in opdracht van M. Sommer naar ontwerp van architect W.H.M. Blaisse verder uitgebreid met een achtergelegen ruimte voor de fietsen.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekig grondplan tot stand gekomen villa met drie bouwlagen boven het maaiveld: begane grond, eerste verdieping en kapverdieping. Zadeldak met blauwe en rode gesorteerde pannen. Zowel aan de oost- als aan de westzijde een ingestoken lager zadeldak met gelijke pannen. Op de nok en aflopend op de schilden een centrale brede gemetselde schoorsteen met lage insnoeringen. Beide schilden hebben aan weerszijden van de ingestoken kap een dakkapel. Houten kozijn in de vorm van een gelijkzijdige spitsboog met meerruits roedenverdeling. Ondersteunend ornament en gebogen zinken bedekking. Met roodbruine bakstenen in Vlaams verband gemetselde gevels. Vlechtingen in de geveltoppen. De gevel aan de zuidzijde heeft op de begane grond aan de rechterzijde een venster met meerruits roedenverdeling. Afgeronde hoeken en breed kalf waaronder dubbele luiken. De luiken bij deze villa zijn in groene kleur geschilderd en hebben een rood veld. De kap van de markies is nog aanwezig. Natuurstenen gevelsteen in gevelvlak. Aan de linkerzijde een deel van de halfronde en omlopende erker met hoog meerruits bovenlicht over de gehele breedte. Hieronder een laag en vertikaal geleed en teruggezet en eveneens omlopend benedenvenster met luiken. Uitkragende lijst en omlopend muurwerk. Op de verdieping een centraal dubbelvenster met twee gekoppelde kozijnen in de vorm van een gelijkzijdige spitsboog met meerruits roedenverdeling. Natuurstenen sluitstenen en lijstwerk en omlopende strekkenlaag. De smalle en teruggezette benedenvensters hebben een horizontale geleding en dubbele luiken. In vorm overeenstemmende kappen van de markiezen. De witgeschilderde gootlijst van de west- en oostgevel toont aan deze zijde de halfronde uitloper op gemetselde halfronde console. De kapverdieping heeft een vensterpartij met klein rechthoekig venster met luik aan de linkerzijde en met boven het kalf een achtruits geleed smal bovenlicht. Onder dit venster bevindt zich de vlaggenmasthouder. Boven dit venster twee siersmeedijzeren muurankers waarboven breed horizontaal element. De gevel aan de westzijde heeft op de begane grond aan de rechterzijde de erker. Hierboven de gemetselde borstwering met natuurstenen afsluiting van het balkon op de verdieping. Dubbele openslaande meerruits gelede deuren met kleine zijlichten. Uitkragende gootlijst. In het midden van de westgevel een deel onder puntgevel waarachter ingestoken kap. Op de begane grond grote tuindeuren met metalen schuifhek. Serie uitkragingen waarop horizontaal accent waarboven decoratief metselwerk en halfrond venster met radiale roedenverdeling. Sierlijk muuranker waarboven ruitvormig en geleed venster in de geveltop. Aan de linkerzijde van de westgevel een venster met meerruits roedenverdeling en met afgeronde hoeken en met kalf waaronder laag benedenvenster met dubbele luiken. Onder de gootlijst nog een meerruits geleed venster. Verschillende terrassen met muurwerk in de tuin. De gevel aan de noordzijde heeft op de begane grond aan de rechterzijde dubbele openslaande tuindeuren met afgeronde hoeken en met meerruits roedenverdeling en met traliewerk. Aan weerszijden bevinden zich hoge dubbele luiken. Een trap met drie natuurstenen treden leidt tot het terras in de achtertuin. Aan weerszijden van de trap twee gemetselde lage muren met natuurstenen afdekking. Aan de linkerzijde een serie van drie smalle en hoge en vierruits gelede vensters. De bovenzijde van de noordgevel is identiek aan de bovenzijde van de zuidgevel. De oorspronkelijke markiezen, vlaggenmasthouder en horizontaal element boven het venster van de kapverdieping ontbreken. De gevel aan de oostzijde heeft aan de linkerzijde op de begane grond een venster met dubbele openslaande mmeerruits gelede ramen en met grote luiken. Onder de gootlijst nog een meerruits geleed venster. In het midden van de oostgevel een deel onder puntgevel waarachter ingestoken kap. Op de begane grond de toegangspartij waarin halfrond getoogde eiken deur met klopper. Trap met metalen leuningen. Hoge en zeer smalle zijlichten met flankerende natuurstenen halfronde accenten. Kleine ruitvormige en gelede vensters met ingedeukte zijden. Plat dak op de ingangspartij met overstek en luifel. Gemetselde overgang van voor- naar zijgevel van de toegangspartij is afgerond en heeft licht uitkragende banden. Op deze afrondingen bevinden zich afhangende lantaarns. Natuurstenen sluitsteen boven de deur, voorstellende twee spelende putti van beeldhouwer Mari Andriessen. Toiletramen in de zijgevel. Op de verdieping van het middendeel van de oostgevel een hoge vensterpartij met drie gelede ladderramen en vier halfronde natuurstenen accenten met kariatiden naar ontwerp van M. Andriessen, die Lente, Zomer, Herfst en Winter personificeren. In de top nog een eenvoudig venster. Ook hier vlechtingen in het metselwerk. Aan de rechterzijde een keukenvenster en een meerruits geleed venster onder de gootlijst. Aangebouwde garage onder zadeldak met pannen. Gemetselde gevels met vlechtingen. Aan de voorzijde getoogde dubbele en groengeschilderde deur met gehengen. Omlopende strekkenlaag met natuurstenen hoek- en sluitsteen. Klein venster met benedendorpel in zowel de voor- als de achtergevel. Aan de rechterzijde van de voorgevel bevindt zich als toegang tot het hondenhok een boogvormig houten luik.

Waardering

Uit 1926-1928 daterende villa in versoberde expressionistische trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook wegens de ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de villabebouwing aan de Apollolaan. Verder van belang wegens de architectonische gaafheid.

Royaards, C.W. ; Stad Amsterdam
Zonneveldt, L.J.H. ; Stad Amsterdam