Amsterdam Z 1035
Apollolaan 166, 1077 BH te Amsterdam

Inleiding

Een in 1925-1927 tot stand gekomen en geheel vrijstaand op de hoek van de Apollolaan en het Albert Hahnplantsoen gelegen villa met aangebouwde garage. Gebouwd in opdracht van J.F.J. Eyrond & Zn. en C. Lebbink naar een ontwerp van de architect J.H. Mulder jr. in de stijl van de verstrakte Amsterdamse School.

Omschrijving

Villa met aangebouwde garage op een samengesteld rechthoekig grondplan bestaande uit een kelder, een begane grond, een ten dele in de kap gelegen verdieping en een zolder. De villa wordt gedekt door een zadeldak met zwart verglaasde Hollandse pannen; de garage wordt gedekt door een schilddak met dergelijke pannen. Het oostelijke dakschild van de villa heeft op de verdieping een brede dakkapel met drie vensters en tussenliggende geprofileerde houten delen. Bij de zolder bevindt zich een lage dakkapel met lage vensters en tussenliggend geprofileerd houten deel. De dakkapellen hebben een houten lijst. Verder een hoge gemetselde schoorsteen. Het westelijke dakschild van de villa loopt tot de verdieping en heeft bij de zolder een met het oostelijke schild vergelijkbare dakkapel. Gemetselde gevels in roodbruine baksteen met trasraam en deels aansluitende tuinmuur in donkere baksteen. De gevel aan de oostzijde heeft aan de linkerzijde de ingebouwde portiek met toegangsdeur. Aan de voorzijde een gemetselde borstwering en op de hoek met de gevel een natuurstenen bouwbeeldhouwwerk, voorstellende een naakte vrouwenfiguur. Verder enkele vensters in breed houten kader. Onder de houten en witgeschilderde gootlijst met beschot een breed viervoudig geleed venster. Aan de rechterzijde een zeer brede vensterpartij met vijf gekoppelde zesruits vensters en twee gekoppelde twaalfruits vensters. Keukendeur met houten geometrische decoratie. De gevel aan de zuidzijde heeft rechts een stoep met vijf treden naar de portiek. Vloer en treden met zijn bekleed met helderrode tegels. Geleed venster in breed houten kader met smal gekoppeld venster in portiek. Trasraam loopt met iets uitkragende strekkenlaag omhoog naar venster. Centraal een meervoudig geleed venster met zij- en bovenlichten. Aan de linkerzijde een vensterpartij met breed houten witgeschilderd kader en met venster met twee schuingeplaatste smalle vijfruits ramen. Dergelijk smal raam ook overhoeks geplaatst. Op de verdieping twee vensters met dubbele horizontaal gelede drieruits ramen. Laag tweeruits geleed venster in de geveltop. Vlechtingen in het metselwerk. Bij de vlechtingen en geveltop een uitkragende strekkenlaag en aansluitende koppenlaag. Geveltop met metselwerk in visgraatmotief. De gevel aan de westzijde heeft een centrale vijfzijdige serre met omlopend meerruits geleed venster in breed houten en witgeschilderd kader. Boven de serre de borstwering met decoratief metselwerk van het balkon van de verdieping. Bij de hoeken van de gevel een vensterpartij met breed houten witgeschilderd kader en met venster met twee schuingeplaatste smalle vijfruits ramen. Dergelijk smal raam ook overhoeks geplaatst. Op de verdieping drie vensters met dubbel drieruits draairaam met horizontale roedenverdeling. Witgeschilderd fries en eenvoudige gootlijst. De gevel aan de noordzijde heeft een bijzondere en geaccentueerde toegangspartij naar de tuin. Aan de rechterzijde een vensterpartij met breed houten en witgeschilderd kader en met venster met twee schuingeplaatste smalle vijfruits ramen. Dergelijk smal raam ook overhoeks geplaatst. Twee vensters op de verdieping met dubbel drieruits draairaam met horizontale roedenverdeling. Laag tweeruits geleed venster in de geveltop. Vlechtingen in het metselwerk. Bij de vlechtingen en geveltop een uitkragende strekkenlaag en aansluitende koppenlaag. Geveltop met metselwerk in visgraatmotief. Aangebouwde en ten opzichte van de villa schuingeplaatste garage met verbindend deel naar de keuken. Gemetselde gevels met trasraam in donkere baksteen met uitkragende strekkenlaag. Witgeschilderde houten gootlijst. Openslaande dubbele garagedeur met dorpel, ontluchtingsroosters en houten geometrische decoratie. Verder een eenvoudige zijdeur. De gemetselde tuinmuur in donkere baksteen is deels aansluitend op het trasraam en heeft een uitkragende strekkenlaag en aan de zuidzijde een tuinpoort met posten en metalen hek.

Waardering

Uit 1925-1927 daterende villa in sobere expressionistische trant met aangebouwde garage en tuinmuur van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Van belang vanwege de ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de villabebouwing aan de Apollolaan. Van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Mulder jr, J.H. ; Stad Amsterdam