Amsterdam Z 1937
Amsterdam Z 2141
Albert Hahnplantsoen 21, 1077 BM te Amsterdam
Albert Hahnplantsoen 23, 1077 BM te Amsterdam

Inleiding

Dubbele VILLA in 1930 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School in opdracht van J.J. Eyrond. Het ontwerp van architect E. Nijsten stamt uit 1928. De villa is met de achterzijde - in een ruime tuinaanleg - aan de Apollolaan, één van de hoofdassen van Berlages Plan Zuid gelegen. Tot de dubbele villa behoren ook de erfafscheidingen aan de Apollolaan en het Albert Hahnplantsoen en de twee tuinhuisjes die door middel van de erfafscheiding met het huis verbonden zijn.

N.B. Een derde tuinhuisje, onlosmakelijk verbonden met de andere twee behoort tot de kavel van Apollolaan 166.

Omschrijving

Op een samengestelde rechthoekige plattegrond in rood-grauw bakstenen noors verband met verdiepte voeg, opgetrokken dubbele villa onder met gesmoorde holle pannen gedekte zadeldaken. De onderkelderde villa heeft twee bouwlagen, een hoge zolder en toren. De gevels hebben vlechtingen, de dakschilden eindigen op overhoekse en overkragende luifels. De kap is aan de kant van huisnummer 21 (links) doorgetrokken tot aan de ingangsportiek. Rondom loopt een, in hoogte verspringend, in een paarse steen gemetseld trasraam.

De asymmetrische voorgevel heeft centraal twee samengestelde ramen met afgeschuinde zijlichten in het metselwerk met daartussen een uitgemetseld sierverband op de scheidingswand van de woningen. Rechts van de centrale vensters bevinden zich een rondboogportiek en een eenvoudig venster. De overwelfde portiek, waarvan de rondboog in het uitspringende metselwerk geaccentueerd is, heeft hardstenen stoeptreden en een rondboogdeur omlijst door een smalle vensterstrook, op halfronde delen met een brievengleuf. De deur is plastisch vormgegeven in de stijl van de Amsterdamse School. Boven de portiek bevindt zich de borstwering van het binnen de rooilijn gelegen balkon. De balkonramen en -deuren hebben een horizontale roedenverdeling. Het balkon wordt ingeklemd door het trappenhuis links en de toren rechts en heeft tussen de twee woningen een gemetselde scheidingsmuur met bolornament. Rechts op het balkon bevindt zich een uitbouw met onder de rand van het platte dak gepotdekselde delen en een vijftienruits venster dat doorloopt tot de verlaagde borstwering. Het trappenhuis heeft drie lichtsleuven met bouwglas boven kleine, smalle vensters met luifeltjes en glas-in-lood. De toren rechts heeft een samengestelde plattegrond met een hoger en een lager deel. Bovenin het lagere deel bevindt zich een klein overhoeks venster tusen twee smeedijzeren ornamenten. Het smalle geveldeel rechts van de toren heeft een doorgetrokken dakschild dat eindigt bij een overhoekse luifel met op de hoekpijler het metselwerk in banden uitgemetseld. Ook de pijler op de linker hoekportiek is in banden uitgemetseld. Deze portiek (nummer 21), ook met een vlakke luifel onder het doorgetrokken dakschild, is bereikbaar via een gemetselde trap met hardstenen treden. In de portiek bevinden zich een gedeelde deur en een venster. De luifel loopt door naar de eigenlijke voordeur, met rechts smalle zijlichten, in de portiek links van het trappenhuis. Ook de voordeur is bereikbaar via hardstenen treden. Onder de luifel bevindt zich een plank met haaks geplaatste, halfronde schijven. De linker zijgevel (oost) heeft op de begane grond centraal twee kleine gekoppelde vensters, draairamen met twaalfruits roedenverdeling, op de verdieping vensters met horizontale roedenverdeling en op de zolder een klein driehoekig licht. Een overhoekse luifel bevindt zich links boven een geometrisch versierd houten deel. Aan de achtergevel (zuid) bevinden zich onder de luifel draairamen met twaalfruits roedenverdeling, grenzend aan een hoog oprijzende, taps toelopende schoorsteen met in de top uitgemetselde banden. Aan de linkerzijde een hoge, schuine steekkap boven een licht risalerend geveldeel. Tussen deze steekkap en de schoorsteen bevinden zich bordessen met op de begane grond samengestelde vensters en tuindeuren en op de verdieping een balkon als aan de voorzijde, waarvan het gedeelte tegen de risaliet over één bouwlaag is uitgebouwd. Op het balkon bevindt zich een gemetselde muur tussen de woningen. Boven het balkon, in de kap, bevinden zich dakkapellen met vlakke luifeldaken en horizontale roedenverdeling. De gevel van de risaliet, evenwijdig aan de achtergevel van de dubbele villa heeft tuindeuren, daarboven een venster met horizontale roedenverdeling en in de top een liggend kozijn. De westelijke zijgevel heeft op de begane grond een gebogen erker, waarvan het metselwerk doorloopt in dat van de risaliet van de achtergevel. In het gebogen venster van de erker bevindt zich boven een reeks in stevig raamhout geplaatste, kleine raampjes, een fijnere horizontale roedenverdeling. Boven de erker bevindt zich een balkon met de gemetselde borstwering in het muurvlak. De erker is door middel van een strook van zes twaalfruits ramen en een decoratieve plank verbonden met een deur. Hierboven zijn drie gekoppelde kleine vensters geplaatst, de buitenste liggend. In de top bevindt zich een driehoekig licht. De tuinmuur heeft twee oorspronkelijke lage hekjes, in de Albert Hahnstraat geometrisch gedecoreerd en aan de Apollolaan met een V-vorm. De drie gekoppelde éénlagige tuinhuizen aan de Albert Hahnstraat, op een nagenoeg rechthoekige plattegrond maar de middelste teruggelegen, hebben met gesmoorde holle pannen gedekte schilddaken. Op de straat komen dubbele deuren uit, met Amsterdamse Schoolmotieven.

Waardering

De dubbele villa met bijbehorende onderdelen naar ontwerp van E. Nijsten uit 1930 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en markant voorbeeld van een zorgvuldig gedetailleerde woning voor de gegoede stand in de stijl van de Amsterdamse School met door Frank Lloyd Wright beïnvloede beeldbepalende elementen en als stedenbouwkundig element in Berlages Plan Zuid.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa Dubbel

Nijsten, E. ; Stad Amsterdam