Amsterdam Z 1553
Amsterdam Z 2246 A6
Apollolaan 191 H, 1077 AW te Amsterdam
Apollolaan 191 1, 1077 AW te Amsterdam
Apollolaan 191 2, 1077 AW te Amsterdam
Apollolaan 191 3, 1077 AW te Amsterdam

Inleiding

APPARTEMENTENGEBOUW uit 1928-30, gebouwd naar ontwerp van architect H.A. van Anrooy in een strakke trant van de Amsterdamse School met nieuwe zakelijke elementen.

Het gebouw bevat vier appartementen en is opgenomen in de zuidelijke gevelwand van de Apollolaan in de nabijheid van het Olympiaplein.

Omschrijving

Het a-symmetrische pand telt vijf bouwlagen op een vrijwel rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met geglazuurde gesmoorde Romaanse pannen waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat ligt. De voorgevel is grotendeels opgetrokken in een paarsbruine geschifte baksteen met verdiepte voeg. De begane grond en een deel van de eerste verdieping is gemetseld in een grijsbruine baksteen in asymmetrisch blokverband. Dit blokverband is voortgezet in de iets verhoogde stoep voor het linker deel van de voorgevel. Rechts op de begane grond is een geometrisch patroon van vierkante glazen bouwstenen opgenomen.

De voorgevel telt vijf vensterassen waarvan de meest rechtse, boven de begane grond een hoge, plat afgedekte erker bevat. De rondgemetselde binnenhoek van de erker loopt naar boven toe weg en wordt ter hoogte van de derde en vierde bovenlaag door twee witte betonplaten ondersteund. In de vensterassen bevinden zich brede driedelige samengestelde vensters met iets uitkragend kalf en een horizontale roedenverdeling in de bovenlichten. Het trappenhuis in de tweede travee is herkenbaar in de trapsgewijs geplaatste staande stalen vensters met horizontale en verticale roedenverdeling in verschillende patronen. De vensters worden afgewisseld door horizontale witte uitkragende lateien. De entreepartij bestaat uit een dubbele stalen glasdeur in een portiek onder uitkragende latei. In de afgeronde linker zijwand van het portiek liggen de zevenruits stalen vensterstroken die van elkaar zijn gescheiden door een uitkragend kalf. Het kalf en de latei boven de entreepartij doorsnijden de twee onderste vensters van het trappenhuis. Het linker traplicht bestaat boven de latei uit een verticaal veertienruits venster en het rechter uit een staand venster met haakse roedenverdeling. De muurdam tussen deze vensters is gemetseld in heloranje baksteen. Links van de hoofdentree bevindt zich een dienstingang met stalen deur. In het dakschild zijn vier kleine plat afgedekte dakkapellen met tweeruits vensters opgenomen. Ter hoogte van de kap zijn in het metselwerk van de linker zijgevel van de risaliet glazen bouwstenen opgenomen.

De achtergevel bevat dubbele glasdeuren die openen op eenvoudige betonnen balkons. Vanaf het appartement op de eerste verdieping leidt een trap naar de tuin.

In het interieur is de vestibule op de begane grond voorzien van een marmeren vloer en dito wanden, alsmede een gevelsteen met opschrift "H. van Anrooy, architect, H'sum, 1928/30".

Waardering

Het appartementengebouw uit 1928-1930 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde alsmede de typologische en stedenbouwkundige waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van verstrakte Amsterdamse School met nieuw-zakelijke elementen, kenmerkend voor het oeuvre van Van Anrooy, en als onderdeel van de zuidelijke gevelwand van de Apollolaan in Plan Zuid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Appartementengebouw

Anrooy, H.A. van ; Stad Amsterdam