Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
527864
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
inventaris Herv. Kerk Nw Lekkerland
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 juli 2006
Kadaster deel/nr: 
82921/169
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Molenlanden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nieuw-Lekkerland
X-Y coördinaat: 
106889 - 433869

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Kerkgebouw, vanwege het zich daarin bevindende orgel, een preekstoel, een doophek en een herenbank. Het kerkgebouw werd in 1847-1848 gebouwd naar ontwerp van D. Slingerland uit Meerkerk op de plaats van een oudere voorganger. De kerk werd in latere tijd meermalen vergroot, voor het laatst in 1994 waarbij de opstelling in de kerk werd veranderd. De genoemde inventaris is gedeeltelijk afkomstig uit de voorganger van de huidige kerk die uit 1646 dateert en werd gebouwd op de plaats van een afgebrande kerk uit de 15e eeuw. Het orgel en de herenbank werden in de 19e eeuw toegevoegd in opdracht van de ambachtsheren Smit van Nieuw-Lekkerland. Behalve de van rijkswege beschermenswaardige onderdelen bevinden zich in het kerkgebouw o.a. nog een vijftal 17e-eeuwse grafzerken, drie koperen kerkkronen, die gewijzigd en deels vernieuwd zijn en 12 gietijzeren wandarmaturen (1881). Op deze onderdelen heeft de bescherming geen betrekking.

Omschrijving

Kerkgebouw uit 1848, VANWEGE:

- Tegen de westwand van de kerk een tweeklaviers ORGEL gebouwd door W.H. Kam in 1853. In 1965 gerestaureerd en uitgebreid met een vrij pedaal door K.B. Blank & Zn.

- Tegen de zuidwand een eikenhouten, zeszijdige staande PREEKSTOEL (XVIIc) bestaande uit een klankbord, ruggeschot met vleugels, kuip, voet en trap. Aan de preekstoel een koperen lezenaar (ged. 1721) met voluutvormige arm. Aan de kuip twee koperen kandelaars (XVIIB). Aan de trap een koperen doopbekkenhouder (XVIIB/XVIIIA).

- Voor de preekstoel een eikenhouten DOOPHEK (XVIIc) met op de deur een ijzeren doopboog met drie ijzeren knoppen en links op het hek een eikenhouten voorzangerslezenaar met aan elke zijde een koperen kandelaar (XVIIB).

- Tegen de oostmuur een eikenhouten tweevoudige HERENBANK (XIXd) met achterschot en voorschot van paneelwerk met pilasters met palmetkapiteel.

Waardering

Het kerkgebouw is van algemeen belang:

- vanwege de preekstoel, het doophek en de herenbank die van algemeen belang zijn vanwege de cultuurhistorische en kunsthistorische waarde en vanwege de onderlinge samenhang van deze interieuronderdelen.

- vanwege het orgel dat een representatief voorbeeld is van het oeuvre van de Rotterdamse orgelmaker W.H. Kam. Het is het eerste orgel dat door Kam alleen werd opgeleverd. Tot 1852 was Hendrik van der Meulen (1810-1852) zijn compagnon. Het is waarschijnlijk dat Van der Meulen het werk aan dit orgel nog wel samen met Kam heeft aangevangen. Het in classicistische stijl uitgevoerde front is afgeleid van het veel grotere orgel in de Grote Kerk van Zierikzee van Kam & Van der Meulen uit 1848. Oorspronkelijk waren orgelkas en balustrade wit geschilderd. De huidige kleurstelling dateert uit 1914.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLekdijk1182957 CJNieuw-Lekkerland

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenVanwege onderdelen kerkPreekstoel

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Nieuw-LekkerlandB5189

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.onbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Religieuze gebouwenVanwege onderdelen kerk
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee