Maastricht O 5432
von Dopfflaan 10, 6213 NG te Maastricht

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Neercanne).

Op de oostflank van de Cannerberg ligt het in oorsprong vroeg-17de-eeuwse kasteel Neercanne, dat in 1698 in opdracht van Daniel Wolff baron van Dopff met gebruikmaking van ouder muurwerk in Frans-classicistische stijl werd gebouwd en zijn huidige aanzien kreeg. Het gebouw is geheel in mergelsteen opgetrokken met schoorsteenkanalen van baksteen en deur- en raamomlijstingen van hardsteen. De Franse invloed is afleesbaar aan de klassieke regelmaat van de opbouw van de gevel, het gebruik van houten schuifvensters, de balkons aan de voorgevel en het feit dat de muren van het kasteel in een kleur (okergeel) waren gesausd.

De naar het oosten gekeerde voorgevel is aan weerszijden van een middenrisaliet gelijkvormig opgebouwd met twee hoekpaviljoens, waarvan de zuidvleugel smaller is dan de noordvleugel hoewel het gebouw de indruk geeft geheel symmetrisch te zijn. De risaliet, die in werkelijkheid niet naar voren springt maar door middel van sleuven in het muurvlak zijn risalerende effect verkrijgt, wordt ingevuld door een bordestrap voor een dubbele toegangsdeur, een verdiepingsvenster met balkon en een driehoekig fronton. In het fronton bevindt zich een rond vensterlicht in een rijk gebeeldhouwd timpaan en het jaartal 1698. Oorspronkelijk waren er meer balkons aan de gevel bevestigd.

De achtergevel is in vergelijking met de façade eenvoudig, vrijwel zonder decoratie uitgevoerd. Boven de centrale entree, die geaccentueerd wordt door een hardstenen omlijsting met sluitsteen voorzien van het wapen van Van Dopff, is een gebogen fronton aangebracht versierd met het wapen van Van Dopff en palmtakken.

De noordelijke zijgevel wordt door drie vensterassen geleed, vier van de zes grote meerruits vensters zijn als fenêtre de terre uitgevoerd, het ijzeren hekwerk is met krulwerk ingevuld. Tegen de zuidelijke gevel is een kleine eenlaagse aanbouw op rechthoekige plattegrond geplaatst.

In het INTERIEUR is ondermeer van belang de symmetrische indeling van de vertrekken met een centrale hal met een 17de-eeuws trappenhuis voorzien van de oorspronkelijke trap met leuning en zware balusters; het plafond met gestuct reliëf met wapentrofeeën, schouwboezems van de grote kamers gedecoreerd met stucwerk panelen met de mythe van Venus en Adonis.

Langgerekte kap van het hoofdgebouw uit begin van de 17de eeuw opgebouwd uit zware spanten met dubbele stijlen; de kap boven de zuidelijke vleugel uit het midden van de 17de eeuw, de kap boven de noordvleugel is uit 1698.

Het HOOFDGEBOUW (Neercanne) is van algemeen belang:

- als representatief voorbeeld van een gaaf bewaard hoofdgebouw in Frans-classicistische stijl;

- vanwege het nagenoeg gaaf bewaarde exterieur en de interieuronderdelen;

- vanwege de situering van het kasteel tegen een bergwand waardoor het als blikvanger en als uitgangspunt van de tuinaanleg fungeert;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel