Maastricht O 5432
Bij von Dopfflaan 10, 6213 NG te Maastricht

Omschrijving onderdeel 3: POORTGEBOUW ANNEX KASTEELHOEVE behorende tot de buitenplaats Neercanne.

Aan de zuidzijde dwars op de helling staat een vierkant poortgebouw uit 1611 gebouwd in Maaslandse renaissancestijl. Het in mergelsteen en deels in baksteen opgetrokken gebouw met raamomlijstingen in Naamse steen wordt gevormd door een hoektoren en een iets gekromde, haakvormige vleugel waarin een poort is opgenomen.

De hoektoren, die aansluit op de keer- annex terrasmuur, bestaat uit een gesloten, iets verjongende onderbouw, vervolgens twee verdiepingen voorzien van raamopeningen en een met leien gedekte torenhelm begrensd door in- en uitgezwenkte lijnen. De bovenste verdieping is in baksteen uitgevoerd met mergelstenen hoekblokken en afgewerkt met een lijst met consoles.

In de aansluitende vleugel van één bouwlaag onder een met leien gedekt zadeldak was oorspronkelijk ten oosten van de poort de huiskapel ondergebracht, die inwendig nog herkenbaar is aan een overwelfde ruimte. De vleugel heeft aan de binnenplaatszijde meerdere dakkapellen; in het muurwerk rechthoekige vensteropeningen van verschillend formaat; uiterst links een rondboogdeur die toegang verleent tot de overwelfde ruimte, een recht afgesloten deur, uiterst rechts een rondboogdeur met daarboven een oeil de boeuf met spaakroeden en nogmaals een recht gesloten deur. Aan de buitenzijde regelmatig geplaatste dakkapellen en een enkele vensteropening.

Het vierkante poortgebouw bestaat uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt tentdak. De rondboogvormige doorgang wordt aan de buitenzijde met een houten poort afgesloten. Aan de binnenplaatszijde is de verdieping in baksteen uitgevoerd met mergelstenen hoekblokken en een kroonlijst met consoles en rozetten. In het muurwerk een gekoppeld venster geflankeerd door een oculus.

Het gebouw is gerestaureerd in 1950 en is thans in gebruik als restaurant.

In het INTERIEUR is van belang de voormalige kapel met zware ronde zuilen/pijlers waarop de gewelven rusten.

Het POORTGEBOUW ANNEX KASTEELHOEVE is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving in Maaslandse renaissancestijl;

- als markering van de toegang tot de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw poortgebouw annex kasteelhoeve