Maastricht O 5432
Bij von Dopfflaan 10, 6213 NG te Maastricht

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 6: VERDEDIGINGSMUUR MET HOEKTOREN EN PRIEEL behorende tot de buitenplaats Neercanne.

De muur voor het huis is in de 15de eeuw als verdedigingselement gebouwd en in 1698 als terrasmuur in de aanleg opgenomen. De mergelstenen muur met hardstenen afdekplaat wordt geschoord door twee rondelen met in het zuidelijke rondeel een met trap (vluchtgang) naar het tweede terras, een smal overgangsterras met twee torens nog uit het begin van de zeventiende eeuw.

De VERDEDIGINGSMUUR MET HOEKTOREN EN PRIEEL is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de (militaire) iconografische waarde van de muur als weerbaar element opgenomen in de sieraanleg;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de terassenaanleg van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw verdegingsmuur met hoektoren en prieel