Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527901
Complexnummer
527891 - De Haar
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82745/154
Kadastrale aanduiding
Vleuten D 793
Vleuten D 794
Bij Kasteellaan 1, 3455 RR te Haarzuilens

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 10: TUINSIERADEN IN DE ROZENTUIN.

A. Aan de zuidzijde van de rozentuin gesitueerde natuurstenen HALFRONDE BANK met griffioenen ter afsluiting. Centraal monumentale gedenksteen met het wapen Van Zuylen in hoogreliëf, eronder een plaquette met de tekst: 'ce jardin des roses a été créé en souvenir de notre adoré fils Hélin. Que ces roses lui redisent, chaque fois qu'elles fleuriront, notre amour pour lui et l'affreuse détresse dans laquelle nous a plongés sa mort 1912-1913.' De bank voorafgegaan door een hardstenen trap van vier treden en aan weerszijden van de trap en ter afsluiting van dit tuingedeelte 13 stenen PUTTI, voorstellende zintuigen en jaargetijden, op ornamentele rechthoekige sokkels. (1 ontbreekt thans).

B. In het hart van de rozentuin gelegen ROZENPRIEEL op cirkelvormige grondslag uit circa 1900 bestaande uit 6 halve marmeren zuilen waarboven een smeedijzeren koepelvormige treillage. In het prieel een cirkelvormige kuipvormige fontein op veelzijdig voetstuk met twee draken en 8 spuwers.

C. Aan de noordzijde van de Rozentuin gesitueerde lange, smeedijzeren BERCEAU uit circa 1913 met verhoogd koepelvormig middenstuk waaronder een herinneringsmonument in de vorm van een gebroken zuil op baksteenfundering. met inscriptie 'la beauté de notre fils/ était merveilleuse/ le tombeau devait/cependant l'engloutir/dans le jardin de la vie/il n'est pas de haut cypres/que le vent de la mort ne finisse pas déraciner/et je ne m'étonne plus/devoir tant de roses/que la terre/puisque tant de jeunes gens/aux joues roses/y dorment eternellement 1912-1913.'

Waardering

De TUINSIERADEN IN DE ROZENTUIN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege:

- de ornamentele waarde;

- de ensemblewaarde;

- de zeldzaamheidswaarde als ornamenteel ensemble die in een tuinarchitectonisch kader een herinneringswaarde uitdrukken.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527891. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinsieraad tuinsieraden in de rozentuin

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1913
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing